Akrap sinoć u Sesvetama: Hrvatska izumire brže negoli smo predviđali

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.2.2019. 10:12:33
Akrap sinoć u Sesvetama: Hrvatska izumire brže negoli smo predviđali

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Hrvatski prostor neće ostati pust, budite sigurni ako ovdje neće biti Hrvata, živjet će neki drugi ljudi, zastrašujući je sukus Akrapovog sinoćnjeg izlaganja u Galeriji Oblok.



Savjetnik predsjednice RH za demografiju prof. dr. sc. Anđelko Akrap s katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i to kako voli istaknuti, volonterski savjetnik koji obavlja taj posao bez naknade, gostovao je na sinoćnjoj tribini koju je u Galeriji Oblok organizirala Knjižnica Sesvete.


Istaknuo je da se još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća govori o demografiji, a od devedesetih godina intenzivno. Svaka "Vlada donosi svoju strategiju. Promijeni se vlada, pa se onda mijenja i demografska strategija. To nije dobro", osobito je apostrofirao Akrap ističući kako ne optužuje nikoga i kako u demografiji uopće nije važno tko je na vlasti, lijevi ili desni, crveni ili zeleni, važna je samo politička volja da se pokrenu pozitivni smjerovi u demografiji, a to još nikada nitko nije napravio kako treba.


Jedan od naših najvećih demografskih autoriteta objasnio je kako taj problem nije od danas, a niti jučer, nego seže još duboko u povijest čak do 15 stoljeća. "Nikada do nedavnog stvaranja naše države, Hrvati nisu niti mogli provoditi neku samostalnu demografsku politiku. Strance koji su kroz povijest vladali ovim prostorima nisu zanimala demografska kretanja u hrvatskoj, pa čak niti bivšu zajedničku državu to nije pretjerano zanimalo. Kroz povijest je bilo nekoliko velikih valova iseljavanja uglavnom iz ekonomskih razloga, a isti razlog naše depopulacije je danas", istaknuo je Akrap dodavši da danas u svijetu živi oko 3 - 4 milijuna iseljenih Hrvata i njihovih potomaka.


"S pametnom politikom mogli bismo mnoge od njih privući natrag čime bismo pomogli zaustavljanju depopulacije i doprinijeli ekonomskom boljitku, no i za to je potrebna politička volja i odluka", jasan i oštar je bio gost koji je odgovarao na mnoga pitanja moderatora Marija Raguža, ali i dijela na žalost malobrojne publike.


S depopulacijom se bore mnoge uspješne zapadne zemlje, a od svijetlih primjera posebno je izdvojena Francuska koja, prije svega ekonomskim mjerama naprosto "tjera" Francuze da imaju više djece, jer dvoje nije dovoljno, za održavanje sadašnje razine treba u prosjeku nešto više od 2,2 djece po roditeljskom paru. 


"Nije tako velika mudrost napraviti copy-paste njihovih pronatalitetnih mjera i prilagoditi ih našim specifičnim uvjetima složili su se nazočan kao gost tribine sesvetski župnik Marijo Migles i gost-predavač, samo je potrebna politička volja koje nemamo", tužan je  nepisani zaključak tribine uz zastrašujuću profesorovu prognozu. 


"Naše gospodarstvo, iako slabašno, ali i takvo treba radnike kojih već sada nedostaje. Morat ćemo ih uvoziti. Bit će dobro ako to budu građani susjednih država, našeg govornog područja, ako ne počnu u većem broju dolaziti iz nekih dalekih  zemalja. No, kako god bilo, vjerujte da ovaj prostor neće ostati pust, samo pitanje je tko će tu u budućnosti živjeti", zaključio je prof. Akrap.


Dodali bismo da niti prije dolaska Hrvata na naše današnje prostore, oni nisu bili pusti, tu su prije nas živjeli neki drugi, a ako se snažna depopulacija Hrvata nastavi i dalje, povijest će se ponoviti. Želimo li doista da tako i bude? 


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.7.2017. 11:22:19

Create Account