Ambulanta u Vugrovcu neće biti ukinuta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.7.2020. 10:09:08
Ambulanta u Vugrovcu neće biti ukinuta

Foto: Sesvete danas

Tragom glasina u narodu o ukidanju ambulante, potražili smo odgovore kod nadležnih.Ambulanta u Vugrovcu djeluje u istom prostoru od 1962. godine, no upravo je taj prostor teško oštećen u snažnom potresu proljetos koji je onemogućio nastavak rada ove zdravstvene ustanove u Vugrovcu. 


U prvom je trenutku vugrovečka ambulanta bila preseljena u Belovar, a potom u zgradu Doma zdravlja u Sesvete, jer je pacijentima koji nemaju vlastiti prijevoz vrlo nepraktično putovati iz Vugrovca u Belovar. Trebaju, naime, prvo doći do Sesveta, pa potom drugom autobusnom linijom do Belovara. 


Vugrovečku ambulantu koriste mještani šest naselja: Vugrovec, Vugrovec Gornji, Goranec, Šimunčevec, Đurđekovec i djelomično Dobrodol. Potres koji je prouzročio oštećenja dogodio se, podsjećamo, 22. ožujka, dakle prije gotovo 4 mjeseca, ali se u prostoru ambulante ništa ne događa. Sama je ambulanta smještena u zgradi u kojoj se nalaze još četiri stana, čija su veća ili manja oštećenja stanari sami sanirali. 


Također uz pomoć upravitelja zgrade GSK, uklonili su dimnjake koji su bili djelomično urušeni i prijetili sigurnosti, a ionako se više ne koriste, jer svi u zgradi kao energent koriste plin ili struju. 


Obzirom da se tako dugo ništa u vezi sa sanacijom ne događa, uobičajeno, krenula su govorkanja i glasine. Netko je tako "iz pouzdanih izvora doznao", da će ambulanta biti ukinuta i da se više neće vratiti u Vugrovec. Naravno, na to je počelo nezadovoljstvo mještana, a pojedinci su čak predlagali i određene proteste odnosno građanski neposluh.


Istražujući okolnosti tih glasina osim što smo doznali da su neutemeljene, doznali smo i da se one pojavljuju, ne samo ovdje, nego uvijek i svugdje u nedostatku službenih vjerodostojnih informacija. 


Evo što smo doznali: 


U Gradskom stambenom i komunalnom gospodarstvu doznajemo da će sanacija ići, međutim obzirom da su potrebna konstruktivna rješenja, čekaju dozvolu za izradu takvog projekta. 

Vlasnik ustanove je Grad Zagreb, a u Gradskom uredu za zdravstvo kažu da će prostor biti obnovljen, no čeka se vjerojatno novi zakon o obnovi.

U vodstvu Doma zdravlja Zagreb-istok, u čijem sastavu djeluje vugrovečka ambulanta kažu da nema govora o ukidanju ambulante. 

V.D. ravnateljica Doma zdravlja Dragica Jesih kaže da nema pojma o ukidanju vugrovečke ambulante i od kud dolaze takve neutemeljene glasine, a njezin pomoćnik dr. Marko Brkić, sesvetski liječnik kaže nam da nema govora o ukidanju vugrovečke amblante. 


"Osobno ne znam kad će se i kako sanirati prostor, to nije u mojoj domeni, međutim, kad bude saniran, ambulanta se sigurno, to vam jamčim, vraća  Vugrovec. Uostalom i sa zdravstvenog stanovišta, a osobito to vidite u doba ove pandemije, puno je bolje imati zdravstvene ustanove disperzirane po terenu, negoli sve građane kojima treba zdravstvena zaštita dovoditi na jedan prostor", kaže nam dr. Brkić.


I na kraju sesvetska politika također želi ostanak ambulante u Vugrovcu. "Naravno da se ništa u tome ne smije mijenjati, primarna zdravstvena zaštita mora ostati na tom prostoru kako je i do sad bilo i tu ne smije biti nikakvih drugačijih odluka", kaže nam zamijenik predsjednika VČG Sesvete Dražen Markota.


Prema svemu navedenom, dakle čini se da nije moguće ukidanje ambulante u Vugrovcu, no, kada će prostor biti saniran, to je već drugo pitanje, jer znamo svi kako to kod nas ide sporo.


A trenutačni raspored rada pročitajte na slici ispod.Vezane vijesti
Ažurirano: 18.2.2021. 9:31:37

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account