Australci sinoć pjevali i družili se Adamovcu (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.4.2019. 18:15:08
Australci sinoć pjevali i družili se Adamovcu (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Mladi Australci, članovi pjevačke grupe (zbora) The voice of Birralee, njih sedamdesst i dvoje u pratnji pedesetak članova vodstva, potpore, logistike i dijela roditelja bilo je sinoć na druženju u Adamovcu.



Jedan od najboljih australskih dječjih zborova The voices of Birralee nalazi se na europskoj turneji u sklopu koje je nakon Graza u Austriji, uslijedio dolazak u Hrvatsku. U Zagrebu su gosti dječjeg zbora Čarobna frula čiji su članovi također sinoć bili u Adamovcu i pjevali. Svi su pjevali. I Čarobna frula i gosti, a i domaćini koji su i zasvirali na oduševljenje multikulturalnih Australaca koji su s velikom pozornošću slušali izvedbe tamburaških skladbi, dakle glazbe kakvu još vrlo vjerojatno nisu imali prilike čuti.  


Kako su našli Hrvtasku? A kako drugačije u ovo moderno doba nego putem društvenih mreža. Zajedničko sa zborom Čarobna frula je njegovanje slične glazbe, a čuvši za tamburašku glazbu prirodno odredište bilo je Adamovec. Doduše, kontakti su bili uspostavljeni još ranije prigodom jednog zajedničkog susreta u Južnoj Africi.


Adamovčani su se pokazali kao i uvijek dobrim  domaćinom a  ekipa iz Australije The Voice od Birrnalee, pjesmom, organizacijom i nevjerojatno kulturnim i pristojnim ponašanjem oduševila sve prisutne.  Na ovoj turneji grupu prati osnivač Birraleea i umjetnički ravnatelj Julie Christiansen OAM, te voditelji Paul Holley OAM i Jenny Moon.



Nakon Adamovca kreću put Opatije i koncerta u opatijskoj Kristalnoj dvorani. U Sloveniji imaju koncert u Postojnskoj pećini a onda ih put vodi u Francusku u Pariz gdje sudjeluju u ceremoniji kraj Slavoluka pobjede. Svoju turneju završit će na završnoj komemoraciji australskog državnog memorijala u mjestu na sjeveru Francuske Villers-Bretonneuxu. Naime naši gosti, što opet govori o njima, jedini su glazbenici iz Australije (pobjedivši na natječaju 2015.) koji sudjeluju u petogodišnjem obilježavanju završetka Prvog svjetskog rata upravo tamo gdje ANZACI   (Australian and New Zealand Army Corps) poginuli na Gallipolju. Australcima je  25. travnja  jako važan dan – Dan nacionalnog sjećanja -ANZAC Day.  




The voice of Birraleea iz mjesta Bardon kod Brisbana jedna je od najboljih organizacija za mlade u Australiji, koja ove godine slavi svoju 24. godišnjicu. Od svog osnutka, Birralee je postala velika pjevačka organizacija s oko 400 članova, mladih pjevača u dobi od pet do 35 godina u šest ansambala, sa sedmim  zborom za odrasle - Birralee Recycled. Ovi reciklirani nisu na turneji. Organizacija se zalaže za razvoj brižnih i odgovornih građana putem glazbe koji su priznati u zemlji i inozemstvu zbog profesionalnosti i kvalitete. Pjevači imaju jedinstvene mogućnosti razvoja koje uključuju i nastupe na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Gold Coast Commonwealth igara, kao i redovite koncerte s simfonijskim orkestrom Queenslanda i Queensland Pops Orchestra. Jedan od najvažnijih događaja organizacije je ispunjavanje petogodišnje obveze Odjela za boračka pitanja za zborsko pjevanje prigodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata na Zapadnom frontu od 2015. do 2019. godine.


Sinoćnjem druženju glazbenih Australaca i Hrvata (mladih pjevača iz Dubrave i glazbenika iz Adamovca) nazočio je i predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić koji je također izrazio oduševljenje viđenim i prikazanim. 


Za kraj naravno naša večera s kojom su gosti bili oduševljeni. I dok je većina njih pila sokove, pojedini iz vodstva grupe s lakoćom su naučili reći - Živjeli! 


Evo kome su se na hrvatskom dijelu turneje zahvalii na svojoj stranici na kojoj svakodnevno objavljuju događaje s turneje:

Zagreb, Croatia:

Marijan Milic, Carobna Frula

Danijel Mrkonja, President, Tambouritza’s Orchestra

Cultural Art Society

Nenad Dan Kozig, Conductor, Tambouritza’s Orchestra

Cultural Art Society

Dijana Grahovac, Australian Embassy

Alemka Plijestić, Principal of Mato Lovrak School

Vlatka Mikovic, Mato Lovrak School


Više o grupi The voice of Birralee potražite ovdje, ili na facebooku


Video: Sesvete danas, Borko Samec

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.10.2023. 11:07:11

Create Account