Bandić danas obišao Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.10.2020. 17:55:51
Bandić danas obišao Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas središte Sesveta, gradsku upravu, crkvu, tržnicu, pa potom i sajam.
U sesvetskom središtu pri kraju su radovi na energetskoj obnovi objekta Područnog ureda Gradske uprave u vrijednosti 5,7 milijuna kuna.  Kako je objasnio gradonačelnik Milan Bandić riječ je o projektu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ (25 objekata - škole i vrtići, domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja, objekti kulturnih centara, zgrade područnih ureda Gradske uprave i dr.) koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom  obnovom smanjuje se potrošnja, emisija CO₂ i drugih štetnih plinova, racionalno se koristi energijom te produljuje životni vijek zgrada. To osigurava veći komfor za korisnike i manje troškove energenata i održavanja zgrada, a ujedno se pridonosi zaštiti klime i održivom razvoju. Filip Čurko zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo i energetiku rekao je kako će ovom obnovom zgrada iz energetskog razreda G prijeći na energetski razred A+, a ušteda na energentima bit će čak 90 %.

 

Potom su gradonačelnik, njegovi domaćini predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić i njegov zajenik Dražen Markota sa suradnicima  obišli i radove na sanaciji Crkve Svih Svetih gdje su u tijeku konzervatorski radovi te radovi na hidroizolaciji, a za što je osigurano milijun kuna.


„Ova je Crkva glavno obilježje Sesveta, a možda i šire zbog svoje starine i vrijednosti. Prije dvije godine krenuli smo u obnovu i na tome hvala gradonačelniku i Gradu Zagrebu", rekao je predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić.

"Plan je bio da završimo ove godine, međutim potres nas je zaustavio jer su nam popucali tornjevi i pali križevi koje smo sada sanirali, a nastavljamo s obnovom tornjeva i mijenjanjem stolarije. Nadam se da ćemo završiti sljedeće godine i da će zasjati kako bi bila na ponos Sesveta i svih žitelja Sesveta“, rekao je župnik preč. Mario Migles. 


Potom je gradonačelnik s pratnjom obišao su tržnicu Sesvete na križanju Bjelovarske i Varaždinske ulice. Trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole dok se u prosincu očekuje izrada glavnog projekta. 


„Projekt za tržnicu trebao bi biti gotov za dva tjedna, jer su u tijeku još dogovori oko krova. Nakon toga kreće se u rekonstrukciju koja obuhvaća nove plohe, sanitarni čvor i nove kioske. Očekujemo da bi radovi trebali biti gotovi do proljeća sljedeće godine“, naglasio je Kezerić.


Nakon tržnice na redu je bilo sajmište gdje se planira i projektira uređivanje prostora sajmišta.  U planu je nova asfaltna podloga, instalacije za vodu i kanalizaciju, nove kućice za ugostitelje, sanitarni čvor, pozornica… Sredstva za izradu projektne dokumentacije osiguralo je Vijeće Gradske četvrti preko Plana komunalnih aktivnosti.

„Ovom sajmu gravitira mnoštvo ljudi, sve do Moslavine i Međimurja, pa je došlo vrijeme da to uredimo kako doliči Sesvetama koje bi, da su grad, bile pete po broju stanovnika u državi“, rekao je gradonačelnik kojeg moramo malo ispraviti, jer su Sesvete sad već dogurale do veličine četvrtog grada u Hrvatskoj, pretekavši Osijek, ponajviše zbog iseljavanja tamošnjeg stanovništva.


Prema riječima pročelnika Zavoda za prostorno uređenje Grada Ivice Rovisa prva faza bit će uređenje komunalne i prometne infrastrukture, a nakon toga izgradnja objekata, proširenje sajma adekvatnog za ovaj prostor i nakon toga povezivanje sa sesvetskin središtem denivelacijom prometnice ispod željezničke pruge. 


Zadnja lokacija obilaska bila je Župna crkve Blažene Djevice Marije Anđeoske gdje je Vijeće GČ Sesvete zajedno s Vijećem GČ Donja Dubrava osiguralo sredstva za nabavu i montažu sustava hlađenja u crkvi.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 29.9.2020. 10:07:09

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account