Bandić danas obišao Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.10.2020. 17:55:51
Bandić danas obišao Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas središte Sesveta, gradsku upravu, crkvu, tržnicu, pa potom i sajam.
U sesvetskom središtu pri kraju su radovi na energetskoj obnovi objekta Područnog ureda Gradske uprave u vrijednosti 5,7 milijuna kuna.  Kako je objasnio gradonačelnik Milan Bandić riječ je o projektu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ (25 objekata - škole i vrtići, domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja, objekti kulturnih centara, zgrade područnih ureda Gradske uprave i dr.) koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom  obnovom smanjuje se potrošnja, emisija CO₂ i drugih štetnih plinova, racionalno se koristi energijom te produljuje životni vijek zgrada. To osigurava veći komfor za korisnike i manje troškove energenata i održavanja zgrada, a ujedno se pridonosi zaštiti klime i održivom razvoju. Filip Čurko zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo i energetiku rekao je kako će ovom obnovom zgrada iz energetskog razreda G prijeći na energetski razred A+, a ušteda na energentima bit će čak 90 %.

 

Potom su gradonačelnik, njegovi domaćini predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić i njegov zajenik Dražen Markota sa suradnicima  obišli i radove na sanaciji Crkve Svih Svetih gdje su u tijeku konzervatorski radovi te radovi na hidroizolaciji, a za što je osigurano milijun kuna.


„Ova je Crkva glavno obilježje Sesveta, a možda i šire zbog svoje starine i vrijednosti. Prije dvije godine krenuli smo u obnovu i na tome hvala gradonačelniku i Gradu Zagrebu", rekao je predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić.

"Plan je bio da završimo ove godine, međutim potres nas je zaustavio jer su nam popucali tornjevi i pali križevi koje smo sada sanirali, a nastavljamo s obnovom tornjeva i mijenjanjem stolarije. Nadam se da ćemo završiti sljedeće godine i da će zasjati kako bi bila na ponos Sesveta i svih žitelja Sesveta“, rekao je župnik preč. Mario Migles. 


Potom je gradonačelnik s pratnjom obišao su tržnicu Sesvete na križanju Bjelovarske i Varaždinske ulice. Trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole dok se u prosincu očekuje izrada glavnog projekta. 


„Projekt za tržnicu trebao bi biti gotov za dva tjedna, jer su u tijeku još dogovori oko krova. Nakon toga kreće se u rekonstrukciju koja obuhvaća nove plohe, sanitarni čvor i nove kioske. Očekujemo da bi radovi trebali biti gotovi do proljeća sljedeće godine“, naglasio je Kezerić.


Nakon tržnice na redu je bilo sajmište gdje se planira i projektira uređivanje prostora sajmišta.  U planu je nova asfaltna podloga, instalacije za vodu i kanalizaciju, nove kućice za ugostitelje, sanitarni čvor, pozornica… Sredstva za izradu projektne dokumentacije osiguralo je Vijeće Gradske četvrti preko Plana komunalnih aktivnosti.

„Ovom sajmu gravitira mnoštvo ljudi, sve do Moslavine i Međimurja, pa je došlo vrijeme da to uredimo kako doliči Sesvetama koje bi, da su grad, bile pete po broju stanovnika u državi“, rekao je gradonačelnik kojeg moramo malo ispraviti, jer su Sesvete sad već dogurale do veličine četvrtog grada u Hrvatskoj, pretekavši Osijek, ponajviše zbog iseljavanja tamošnjeg stanovništva.


Prema riječima pročelnika Zavoda za prostorno uređenje Grada Ivice Rovisa prva faza bit će uređenje komunalne i prometne infrastrukture, a nakon toga izgradnja objekata, proširenje sajma adekvatnog za ovaj prostor i nakon toga povezivanje sa sesvetskin središtem denivelacijom prometnice ispod željezničke pruge. 


Zadnja lokacija obilaska bila je Župna crkve Blažene Djevice Marije Anđeoske gdje je Vijeće GČ Sesvete zajedno s Vijećem GČ Donja Dubrava osiguralo sredstva za nabavu i montažu sustava hlađenja u crkvi.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 17.2.2021. 10:41:09

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account