Bandić otvorio Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2021. 13:19:44
Bandić otvorio Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

Foto: Sesvete danas

Centar Novi Jelkovec, osnovan s ciljem pružanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s invaliditetom, otvoren je danas u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića. 



Grad Zagreb je Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ u prosincu 2017. osnovao ustanovu koja pruža niz socijalnih usluga, pa tako i uslugu smještaja za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom kroz oblik organiziranog stanovanja uz podršku i usluge boravka. U sklopu ustanove nalazi se pet stambenih zajednica. Stambene zajednice, oblik su organiziranog stanovanja koji je najsličniji obiteljskom načinu života. U svakoj stambenoj zajednici predviđeno je stanovanje za pet korisnika, kojima stručno osoblje pruža podršku 24 sata dnevno. 


"Centrom za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava se nadstandardna briga za naše sugrađane te je još jedan dokaz kako je Zagreb – grad jednakih mogućnosti za sve", rekao je Bandić na svečanom otvorenju Centra kojem su uz njega nazočili: Maja Pletikosa - izaslanica ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića, Ljubica Lukačić - državna tajnica i saborska zastupnica, gradska pročelnica za socijalnu skrb Romana Galić, gradska pročelnica za mjesnu samoupravu Renata Šimon, Vlatka Tucelj Omeragić - ravnateljica Centra, Marica Mirić - predsjednica Društva distrofičara Zagreba i predstavnica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, 


Tijekom 2019. Grad Zagreb je opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ preuzeo osam prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 – 17 i Ladislava Šabana 6. Sa pružanjem usluge organiziranog stanovanja započeo 2. studenoga 2020. Trenutno je u centru sedam korisnika usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Radi pandemije uzrokovane COVID-19, smještaj u instituciju odvijao se usporenije, no, u naredna tri mjeseca očekuje se puni kapacitet smještaja.


Centar Novi Jelkovec u svojim novouređenim prostorima pruža uslugu organiziranog stanovanja i uslugu poludnevnog / cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Uz timsku podršku stručnih radnika, osobe s invaliditetom maksimalno se uključuje u život lokalne zajednice te se potiče njihovo neovisno življenje uz potporu. Zadovoljavajući visoke standarde, osobama s tjelesnim oštećenjem omogućuje se potpuno iskorištavanje njihovih sposobnosti i potencijala, socijalna integracija u zajednicu, kao i individualizacija potreba i mogućnosti.


Multidisciplinarnim pristupom u radu s korisnicima i razvojem mreže izvaninstitucijskih usluga u zajednici povezujući  odgojno-obrazovne, kulturne i sportske ustanove, kao i udruge koje djeluju u zajednici, Centar postaje primjerom socijalne inovacije. Ono što je važno naglasiti je da se radi o jedinom primjeru organiziranog stanovanja za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori Udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra protežu se na prostoru preko 2600 m² i u njihovo uređenje i opremanje uloženo je preko 14 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.11.2023. 14:53:14

Create Account