Berba grožđa u Prigorju u punom je jeku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2020. 16:53:50
Berba grožđa u Prigorju u punom je jeku

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Započele su berbe po prigorskim vinogradima, a lijepo vrijeme ovoga je vikenda izmamilo mnoge berače.



Podrumi i kleti pripremljeni su za prihvat grožđa, preše, muljače i bednji su oprani, berači nakon godinu dana pauze vrlo motivirani za ulazak u vinograd i dolaskom subotnjeg jutro, mnoštvo se razmilio mnogim našim vinogradima. Škare u rukama, ubiru se grozdi, nosi do traktora i transportira na predadu u podrum. 


Beru vikendaši i "mali" vinogradari za svoje potrebe, ali i profesionalci, koji su krenuli s berbama ranih sorti. Primjerice OPG Franjo i Ivica Židak protekle su subote ubrali nekoliko tona chardonaya i sivog pinota. 


"Da zrelo je i sad je pravi trenutak za berbu ranih sorti. Znalo se brati i ranije, već prvih dana rujna, no ova je godina po rokovima berbe, rekli bismo, prosječna, međutim mislim da je kvaliteta grožđa vrlo dobra", rekao nam je Franjo Židak koji nakon završetka primarne prerade ove dvije sorte grožđa, već u tjednu nastavlja s berbom sauvignona i crnog pinota. Potom još slijedi berba naše autohtone domaće sorte kraljevine od koje, kako mnogi kažu, je najbolji gemišt, pa slijedi berba dva varijeteta muškata, žutog i bijelog, da bi sve na kraju završilo za koji tjedan berbom najkasnije sorte - graševine.


A pjevat će se po prigorskim bregima i kletima i narednih nekoliko vikenda koliko će još potrajati berbe. 


Pajdašima koji su vinogradaru došli u berbu to je vjerojatno najljepši posao u godini, međutim, podrumarima tada započinje prava zanimacija u pokretanju vrenja, pretokima i njegovanju vina, nakon čega će konačni produkt ustvari pokazati umješnost podrumara u proizvodnji tog, kako ga zovu "Božjeg nektara" - vina. Upravo je vino othranilo mnoge Prigorce koji su njegovom prodajom u Zagrebu podigli svoje obitelji. 


Danas je vinogradarstvo i vinarstvo još uvijek nekome posao, ali većinom tradicija duboko ukorijenjena u biće naroda ovog prostora.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.11.2021. 11:34:16

Create Account