Branimirova i komunalni redari udarne teme sjednice sesvetskog Vijeća – video izjava Stjepana Kezerića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.12.2017. 0:03:11
Branimirova i komunalni redari udarne teme sjednice sesvetskog Vijeća – video izjava Stjepana Kezerića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na jučer navečer održanoj sjednici Vijeća  Gradske četvrti Sesvete najznačajnije teme bile su situacija s nastavkom izgradnje Branimirove ulice, te problematika komunalnog redarstva.


Izmjena financijskog plana Gradske četvrti Sesvete za ovu godinu, izmjena programa održavanja komunalne infrastrukture na području Sesveta u ovoj godini i izmjena plana komunalnih aktivnosti u Sesvetama u ovoj godini, zacijelo su teme koje bi bile glavne da, na žalost, nema u našoj četvrti još značajnijih tema na čije rješavanje Sesvećani čekaju kao ozebli sunce, a nikako da nam stigne proljeće. 


To su ponajprije izgradnja nastavka Braninirove ulice, ali i problematika komunalnog redarstva pod čijom je ingerencijom čitav spektar zakona i propisa čije provođenje odnosno ne provođenje ima itekako veliki utjecaj na kvalitetu života u pojedinoj sredini, naselju ili cijelom kvartu.  


Gradnju su zakočili mnogi imovinsko – pravni odnosi, ali i izmjene nekih propisa koji su u međuvremenu izmijenili i vrijednost nekretnina. Do sada je u otkup uloženo 18,5 milijuna kuna, a procjenjuje se da će biti potrebno još oko 4 milijuna eura, dogovorno ili putem izvlaštenja, rekao je nazočan na sjednici, voditelj odjela za naknade i izvlaštenja Zlatko Makar. 


U narednoj godini ide se u otkup na cjelokupnoj trasi, čini se da bi se mogla konačno stvoriti i politička volja, a to je najpotrebnije za nastavak ovoga projekta, pri tom treba reći da nema sesvetske politike ili stranke koja nije za što brže ostvarenje tog cilja, konačne izgradnje Branimirove. Problem je na višim razinama. 


Kao i Branimirova, veliki sesvetski problem je i loša situacija s javnim prostorom kojim se ponajviše bavi komunalno redarstvo. Nekadašnjih četiri – pet redara spalo je na jedva dvojicu – trojicu koji ni po čemu  ne mogu znatnije utjecati na poboljšanje slike.


Zašto je to tako, nazočni na sjednici voditelj redarske službe za Sesvete, Gornju Dubravu i Peščenicu Marijan Zorić nije mogao niti znao reći osim da su im u gradu uzeli ljude, oni koji su ostali izrotirani su, a nemaju niti vozila za odlazak na teren. Neka prosječna norma u Europi je jedan komunalni redar na 5000 stanovnika. Cijele Sesvete nemaju niti čitava tri! Zato imamo nered u prostoru, a pročelnik zadužen za taj sektor u Zagrebu ne želi niti razgovarati s našim (sesvetskim) čelnicima. 


Kao i obično, Gradska četvrt tu si ne može mnogo pomoći, jer očito da je riječ o cjelovitom problemu u Gradu Zagrebu koji bi onda i trebao biti rješavan na toj razini. Predsjednik Vijeća Stjepan Kezerić zatražio je od nazočnih na sjednici maksimalni angažman kako bi se ovi gorući problemi počeli rješavati.




Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 9.2.2024. 10:47:47

Create Account