Bratimljene prigorskog i međimurskog vatrogasnog društva (video pokazne vježbe gašenja i spašavanja)

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 18.3.2019. 19:26:34
Bratimljene prigorskog i međimurskog vatrogasnog društva (video pokazne vježbe gašenja i spašavanja)

Foto: Sesvete danas, Vladimir Beštak

Na godišnjoj skupštini DVD-a Belovar, pobratimljeni su domaćini s DVD-om Cirkovljan iz Međimurja.



Glavno događanje 75. redovne godišnje Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belovar bilo je bratimljenje belovarskih vatrogasaca s DVD-om Cirkovljan iz istoimenog mjesta Grada Preloga u Međimurju. Prijateljstvo ovih dvaju vatrogasnih društava traje već više od pet godina, a dosadašnja suradnja bazirala se na razmjenjivanju vatrogasnih iskustava i mnogobrojnih zajedničkih Skupština, druženja i proslava. Dobrovoljno vatrogasno društvo Cirkovljan obilježilo je prošle godine 130 godina postojanja.


Zbog toga su članovi ovih društava odlučili ovjekovječiti svoje prijateljstvo i potpisati povelju o bratimljenju. Povelju su na svečani način potpisali predsjednici Društava, gospodin Alojz Režek i gospodin Zdravko Bukal, sa željom da budućnost donese još više lijepih trenutaka i zajedničkih druženja.


Skupština je inače započela na neuobičajeni način, uz prezentaciju kraćeg filma kojim je dan prikaz izvedene vrlo uspješne, dinamične i zanimljive zajedničke vatrogasne vježbe pet vatrogasnih društava (vidi link). Vježba je održana u šumi Kozjača na samom ulazu u Belovar, a tema je bila izvlačenje unesrećenog iz automobila pomoću hidrauličnih alata, gašenje požara te spašavanje unesrećenih iz zadimljenog prostora uz korištene izolacijskog aparata.


Na Skupštini su bili predstavnici 23 prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije,  te drugi gosti i prijatelji Društva. 


U izvješću o prošlogodišnjem radu  posebno je istaknut izvrstan rezultat kojim se društvo plasiralo na osmo mjesto bodovne liste VZGZ, što ga svrstava po pokazanim aktivnostima u vrh vatrogasnih društava Zajednice. Posebno je istaknuto da je središte truda uprave bio rad s djecom i mladeži. Stalno pomlađivanje je jedno od zadataka, te je tako u izvješću istaknuto kako je DVD Belovar 2018. godinu završio s ukupno 120 članova od čega se 51 član odnosi na djecu i mladež, a 69 na odrasle članove. Velikim angažmanom voditelja i članova, ženska ekipa Društva sudjelovala je na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži RH u Zadru.


Na Kviz natjecanju djece i mladeži ekipe su ostvarile vrhunske rezultate:

    • u kategoriji 6-10 godina,  3. mjesto

    • u kategoriji 10-14 godina, 1. i 2. mjesto 

    • u kategoriji 14-18 godina,  4. mjesto

    • ženska ekipa u kategoriji 14-18 godina,  24. mjesto.


Osposobljavanje belovarskih vatrogasaca nastavljeno je i tijekom proteklog vremena. Tako je po položenom ispitu društvo dobilo prvog suca, Željka Kragulja, osposobljeno je 7 novih časnika te dva člana za rukovatelja motornom pilom.


I ovoga puta dodijeljena su uvjerenja za obavljena osposobljavanja, a pojedincima laureatima dodijeljene su i spomenice za jubilarno članstvo. Za vatrogasca godine, internu nagradu DVD-a Belovar, izabran je Damir Paj.

  

Podršku dobrom radu Društva dao je Dalibor Bastalec, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, te predstavnik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Stjepan Kenfelja koji je posebno pohvalio kvalitetan rad s djecom i mladeži što je vidljivo na rezultatima koje ostvaruju na natjecanjima. Osvrnuo se i na bratimljenje dvaju društava iz različitih županija što je dobar primjer širenja prijateljstva među vatrogascima diljem Lijepe naše. I zbog ovakvih aktivnosti ste veliko vatrogasno društvo, usprkos malom mjestu, istaknuo je na kraju.


Skupština je završila tradicionalnom vatrogasnom zabavom u dobrom raspoloženju.


Video: DVD Belovar

Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2023. 8:43:55

Create Account