Čuvarima folklorne tradicije poklonjeno Domjanićevo pismo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.2.2018. 18:44:14
Čuvarima folklorne tradicije poklonjeno Domjanićevo pismo

Foto: Ivana Habek

KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca održao je u nedjelju navečer redovnu godišnju skupštinu.


Ovo iznimno aktivno i masovno folklorno društvo, prema izvještaju koji je podnijela predsjednica društva Jasna Židak, u protekloj je godini imalo doista impozantan rad. Članovi KUD-a sudjelovali su u čak 34 folklorna događanja na kojima su izveli 78 točaka. U prošloj je godini društvo obranilo status Dječjeg folklornog ansambla. Ukupno društvo na dan 31.12.2017. broji 143 aktivna člana u 5 plesnih i 2 tamburaške sekcije, od kojih je 96 člana u dječjim plesnim i tamburaškim sekcijama i 47 člana u odraslim sekcijama. 


Uz niz putovanja po zemlji i inozemstvu, sudjelovanja u raznovrsnim događanjima i medijskim emisijama, KUD je uobičajeno organizirao jednu od najvećih sesvetskih manifestacija Vugrovečko Miholje, kroz koje u tri dana prođe više od 10 tisuća posjetitelja. 


Svake godine priređuje i ožićni koncert na kojem nema ulaznica, nego dobrotnorni prilozi prigodom ulaska posjetitelja za humanitarne svrhe. Na posljednjem koncertu prikupljeno je 3400 kuna donacija koji će biti predan potrebitima u zajednici.


Za ovakav veliki aparat samo za voditelje sekcija osigurano je 120 tisuća kuna s porezima, inače cijeli sustav godišnje uprihodi i potroši gotovo 400 tisuća kuna, u što je uračunata i manifestacija, značajni izvor prihoda, ali i rashoda. 


KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca najstarije je sesvetsko djelujuće folklorno društvo, na godinu će obilježiti pedesetu obljetnicu svojeg osnutka. Za tu prigodu profesor povijesti vugrovečke osnovne škole Kristijan Prugovečki darovao je drštvu raritetno pismo Dragutina Domjanića upućeno zagrebačkoj liječnici Ljubici Weinberger, a na kojoj je uz riječi zahvale za liječenje napisao i pjesmu Plitvice, rijetko poznatu, ali i jednu od vrlo rijetkih pjesama koje su ikad napisane o našim Plitvicama. Ovaj će raritet KUD brižno čuvati u svojim prostorijama. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account