Danas je Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2018. 9:14:32
Danas je Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj

Foto: ilustracija

Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj svečano se obilježava u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, a u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je bila ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.


Svim građanima Dan antifašističke borbe čestitali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 


U šumi Brezovici bit će položeni vijenci kod spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu. Izaslanstva Grada Zagreba, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske položit će zajednički vijenac.


Prijenos svečanosti možete pratiti na Prvom programu HRT-a, internetskoj stranici HRT-a www.hrt.hr i putem usluge HRTi od 10.30 do 12 sati. 


U poslijepodnevnim satima u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku u 16 sati bit će održana projekcija dugometražnoga dokumentarnog filma "Neželjena baština" redateljice i scenaristice Irene Škorić. 


U Zagrebu će svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe početi u 19.30 na Trgu Republike Hrvatske. Osim svečanog obilježavanja ovoga dana, sudionici će izraziti protivljenje zbog toga što je 31. kolovoza prošle godine promijenjeno dotadašnje ime toga trga - Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.6.2023. 13:15:38

Create Account