Direktori HŽ-a u Sesvetama zbog nespuštanja rampe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.11.2018. 17:01:28
Direktori HŽ-a u Sesvetama zbog nespuštanja rampe

Foto: Sesvete danas, ilustracija

Predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić zatražio je od vodstva HŽ-a dolazak u Sesvete i objašnjenje vezano uz nedavni  opasni događaj prolaska vlaka pokraj podignute rampe željezničko-cestovnog prijelaza u Sesvetskom Kraljevcu.



Predsjednik Kezerić pozvao je nedugo po javnoj objavi opasnog događaja čelnike HŽ-a, a sastanak je tada dogovoren, potom i održan proteklog petka.


Prema priopćenju stručnih službi, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Stjepan Kezerić sazvao je sastanak s predstavnicima HŽ Infrastrukture u petak 16. studenoga 2018. godine vezano uz problem nefunkcioniranja svjetlosne i zvučne signalizacije i nespuštanje rampe prilikom prelaska vlaka željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) Krčeni put (Strojarska cesta) i Končar (Ulica Ive Politea) u Sesvetskom Kraljevcu. Na radnom sastanku su se uz predsjednika Gradske četvrti okupili Mirko Franović, direktor Sektora Razvoja i EU fondova HŽ Infrastrukture, Janja Groš zamjenica direktora za EU fondove te u ime građana Sesvetskog Kraljevca predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec Bernard Grebenar.


Stjepan Kezerić istaknuo je važnost pravodobnog informiranja građana o problemima sa željezničkom infrastrukturom te korištena lokalnih medija kao što su Radio Martin i Sesvete danas. Zamolio je predstavnike HŽ Infrastrukture da se ukoliko postoji neki problem sa željezničko-cestovnim prijelazom u Sesvetskom Kraljevcu, odmah upozore građani putem medija. 


Mirko Franović rekao je da se sukladno starosti željezničke infrastrukture na pruzi između Dugog Sela i Zagreba događaju takvi kvarovi. Naglasio je postupanje „djelatnika HŽ u takvim situacijama kada je željezničko-cestovni prijelaz isključen iz funkcije regulacije prometa. Prema odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom strojovođa pružnog vozila prije nailaska na željezničko-cestovni prijelaz osiguran uređajem mora zaustaviti vlak, dati zvučni signal i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom” - rekao je Franović.


Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec Bernard Grebenar je uz problem signalizacije i nespuštanja rampe upozorio i na dužinu čekanja građana pri prelasku željezničko-cestovnog prijelaza u Sesvetskom Kraljevcu. 

Mirko Franović rekao je kako je HŽ Infrastruktura u postupku nabava za nadogradnju uređaja koji bi dao prometniku koji radi na kolodvoru dodatnu informaciju je li je vlak prošao. Franović je uvjeren kako će to smanjiti dužinu spuštenosti rampe i povećati protočnost prometa. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 13:18:28

Create Account