Domjanićeve noći prekratko su trajale

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.10.2017. 23:46:30
Domjanićeve noći prekratko su trajale

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izuzetna trodnevna manifestacija Domjanićeve noći održana je u organizaciji KUD-a Dragutin Domjanić Adamovecu protekla tri dana u sportskoj dvorani adamovečke područne škole i velikim šatorom na školskom igralištu.


Toliko mnogo bogatog programa učinilo je da se posjetitemljima činilo kako su noći u Adamovcu trajale prekratko. 


Cjelokupnu manifestaciju otvorio je u petak navečer pročelnik gradskog ureda za kulturu obrazovanje i sport Ivica Lovrić u nazočnosti predsjednika gradske četvrti Sesvete, Stjepana Kezerića, te njegovog zamjenika Dražena Markote koji je također pozdravio nazočneu ime predsjednika gradske skupštine Andrije Mikulića, što dovoljno govori koliko su vodstva i grada i četvrti dale značaj ovoj manifestaciji. 


Početak manifestacije u petak bio je rezerviran za glazbeni festival naziva Po dragomu kraju. Taj je festival održan sedmu godinu za redom. I dok je u samom početku njegova organizacija bila pomalo zbunjena i nespretna, uporni Adamovčani nisu se dali smesti, svaku su godinu učili na vlastitim pogreškama, što je i najteže, i doveli ove godine festival na jednu doista visoku razinu kakvu se ne bi stidjeli prenositi mnoge naše televizijske kuće uključujući HTV. Možda se to u nekoj doglednoj budućnosti i dogodi.


Ideja je bila da se festivalom na kajkavskom jeziku promoviraju autori i pjevači do sad neobjavljenih pjesama. Pjevači pjevaju uživo uz pratnju orkestra, a to je već dobro znani i širom poznati tamburaški orkestar KUD-a Dragutin Domjanić kojeg je kao i uvijek suvereno vodio dirigent prof. Nenad Dan Kozig. 


Na festivalu je nastupilo petnaest izvođača, dodijeljene su nagrade za najbolji tekst, glazbu i aranžman, najboljeg izvođača, te najvažniju za pjesmu u cjelini. Ovogodišnji laureat, dakle cjelokupno najbolja pjesma je Tak kak cukar slatka si koju je izvrsno otpjevala mlada Marija inače članica zbora Čarobna frula koji je nastupio s tri pjesme u pauzi između natjecateljskog dijela i dodjele nagrada.  


Drugi dan manifestacije u subotu bio je okupan kajkavskom poezijom. Održan je 7. Festival dječjeg i odraslog kajkavskog pjesništva Pod murvu na Krče. Pobjednik u dječjoj kategoriji je Dora Zenko iz PŠ Adamovec, dok je pobjednik u starijoj kategoriji Vinko Hasnek iz Donje Glavnice. 


Posljednjeg dana manifestacije Adamovcem su vladali folkloraši i puhači. Bila je to svojevrsna cijelopopodnevna revija nastupa folkloraša, tamburaških i puhačkih orkestara, pjevačkih zborova i  plesnih skupina kojih se u Adamovcu okupilo više od 550. Rekli bismo za svakog ponešto, a posebno su se mnogi dobro zabavili uz nastup Mirka Švende Žige. 


Svakako treba spomenuti i da je svakodnevno bila otvorena izložba slika likovne udruge Mansarda.


Naravno, Domjanićeve noći ne bi bile noći kada ne bi bilo i one prave noćne veselice, pa su tako u tri noći proteklog vikenda svirala tri sastava koja su proistekla iz tamburaškog orkestra KUD-a. Bili su to Nemoj nikom reć, Legende i Picadilly show band. 


Ova je manifestacija ponudila do sada najviše programa i to svojom kvalitetom na vrlo visokoj razini, pa je za nadati se da će ova visoka ljestvica i na godinu održati svoj nivo, ako ne već i podignuti. Organizatorima koji će se valjda ovih dana konačno naspavati sve čestitke. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 16:02:05

Create Account