Edukacijom do zdravlja - Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u Novom Jelkovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2018. 8:47:18
Edukacijom do zdravlja - Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u Novom Jelkovcu

Foto: Plakat

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Adrija Štampar organizira ovog četvrtka, 25. listopada javnozdravstvenu akciju u Novom Jelkovcu za pripadnike romske nacionalne manjine.



U prostorijama Mjesne samouprave Novi Jelkovec, Ul. Ljudevita Posavskog 25, održati će se Javnozdravstvena akcija u sklopu programa „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u četvrtak, 25. listopada 2018. godine, u vremenu od 14.00 do 18.00 sati. 


Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2013.- 2020. jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Istok, Mjesnom samoupravom Novi Jelkovec te lokalnim udrugama.


Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine moći će besplatno obaviti:

preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećer u krvi (GUK), individualno savjetovanje o nastavku terapije i regulacije optimalnog krvnog tlaka i razine šećer u krvi, pravilnoj prehrani vezanoj uz navedena stanja kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, provjeru oštrine vida te preventivni mamografski pregled.


Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (liječnici, medicinske sestre, profesor kineziologije, nutricionista i edukacijski rehabilitator) održat će edukativna predavanja i savjetovanja s temama:

• „Zdravi stilovi života“,

• „Upoznavanje s pravima iz zdravstvenog osiguranja“,

• „Reproduktivno i spolno zdravlje djevojaka i žena“.


Za preventivni mamografski pregled obavezne su predbilježbe kod patronažnih sestara DZZ Istok - Ambulanta Novi Jelkovec, Ul. Ladislava Šabana 19, na e-mail: patronaza.sesvete@dzz-istok.hr.

Mamografskom pregledu mogu pristupiti zainteresirane žene koje imaju punih 38 godina ili više, nisu trudne ili ne doje, također žene koje u zadnjih 12 mjeseci nisu bile na mamografskom snimanju. Uputnica nije potrebna, a žene će svoje mamografske snimke zajedno sa nalazom i preporukom dobiti na kućnu adresu unutar mjesec dana od dana snimanja.


Po završetku javnozdravstvene akcije sudionicima javnozdravstvene akcije će biti podijeljene brošure „Savjeti za zdravlje“, kao i poklon paket s promotivnim materijalima.


Marija Škes, mag.educ.reh., Služba za javno zdravstvo

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:22:12

Create Account