EU projekt ,,proGIreg“ na prostoru bivše tvornice Sljeme

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 22.7.2017. 11:40:00
EU projekt ,,proGIreg“ na prostoru bivše tvornice Sljeme

Foto: Radoslav Dumančić

Grad Zagreb je jedan od partnera u pripremi EU projekta ,,proGIreg“ (produktivna zelena infrastruktura na postindustrijskim područjima) za financiranje u EU programu Horizon 2020. 



Ostali partneri koji sudjeluju na projektu su gradovi:  Dortmund i Torino kao i gradovi pratitelji: Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 institucija koje se bave tematikom vezanom za cilj projekta. 


Cilj projekta je produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu regeneraciju odnosno definiranje kriterija za održivi urbani razvoj uz implementaciju zelenih i pametnih tehnologija, putem popisa aktivnosti za provedbu na terenu koje su u skladu sa strategijom razvoja Grada te s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi-Natural Based Solutions. 


Lokaciju bivše tvornice Sljeme, sada zapušteni prostor neposredno uz središte Sesveta, Grad Zagreb je prepoznao kao prostor mogućnosti urbanog razvoja, a koji se uklapa u ovu temu.


Od projekta se očekuje da se na temelju prirodno održivih rješenja (NBS-a) na području bivše industrije Sljemena:


- izrade načela i ponude arhitektonska rješenja za regeneraciju zapuštenog i/ili devastiranog područja, 


- razviju prirodno održiva rješenja odnosno mogućnosti primjene na javne prostore koji bi promicali urbanu aktivnost, socijalnu koheziju i povećali opću sigurnost u tom području,


- razviju prirodno održiva rješenja za područja za rekreaciju i promicanje zdravog i održivog načina života,


- predvide prostori koji će omogućavati međugeneracijsku solidarnost i suradnju,


- razviju poduzetnički programi za mlade (HUB) koji promiču inovacije i nove poslovne kulture.


Projekt je prošao prvi korak vrednovanja te je ocijenjen kao uspješan, a u ovom trenutku provodi se priprema projektnih aktivnosti za drugi korak koja će trajati do 05. rujna 2017.


Da bi se upoznali sa stvarnim stanjem i mogućnostima razvoja ove zone, jučer je upriličen obilazak zone Sljeme Sesvete stručnjacima koji rade na pripremi ove projektne prijave. Vođenje su organizirali članovi  Udruge Zelene i Plave Sesvete.



Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account