Fašničke ludorije završene jučer u Blaguši

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.2.2018. 13:15:43
Fašničke ludorije završene jučer u Blaguši

Foto: Pobjednička grupa/Sesvete danas, Borko Samec

Održavanjem svog specifičnog Fašnika, a potom i maskenbalom jučer su završene fašničke ludorije.


Jedino se u Blaguši, na žalost, na području cijelog Prigorja, još zadržao fašnički običaj maskiranja, povorke i presude tom zlotvoru krivom za sva nedjela.   Doduše Prepuštovčani sa svojom grupom idu okolo po mnogim fašničkim događanjima, ali niti oni u svom naselju više emaju negdašn ju povorku po kojoj su bili poznati, kao i mnoga prigorska naselja, a gotovo da i nije bilo sela koje nije imalo svoju fašničku povorku. 


A specifikum fašničkih spelancija u Blaguši, kaži neki lokalni mještani, starih i više od sto godina, je suđenje potom maskirana povorka koja pješice kreće prema nekoliko stotina metara udaljemom Mostu radosti gdje se uobičajeno odvija pogubljenje. Uz sve one koji su mu presudili, povorka je tužna, a ponajviše žene oplakuju huncuta koji je, kako je rekao, svima u Blaguši čuvao brakove dok su muškarci bili na poslu, a žene usamljene na domačiji.  


Dolaskom na most radosti, umjesto tužitelja ili svećenika, ove je godine optužbu pročitao sveštenik (ističući kako je ekumenizam najvažniji za život ovog napaćenog naroda), te donio odluku o pogubljenju. Krvik je potom velikom helebardom u jednom potezu Fašniku odrezao osnovni alat za rad i djelovanje po Blaguši, a potom je mnoštvo najednom poludjelo i u teškom transu izazvanom posebnom blaguškom bunikom – dijelancem, naprosto rastrgalo nesretnika i njegove dijelove "hitilo v potek nek ga voda nosi prema Srbiji i dalje prema Črnem morju".


Potom su svi krenuli na veselje u vatrogasni dom gdje je uslijedio maskenbal s brojnim nagradama.


Nagradu za najbolju grupnu masku Djed mraz i njegove zvončice osvojila je grupa iz Gornje Kašine. Izvestitelju su kazali da su došli grupno jer tako najviše vole. 


Bilo je i puno drugih nagrada. Tako je najbolji par  bile dvije gusarice ustvari dvije feministkinje pune ožiljaka, svaka bez jednog oka koje su stradale u borbi za ženska prava.


Bilo je još izvrsnih maski maski i nagrada, a nagradu za najbolju pojedinačnu masku osvojio je, žiriju zaprijetio i potplatio mafijaš iz Planine Donje, bliski savjetnik svih dosadašnjih Vlada, bez obzira na političku opciju.


Mnoštvo maskiranih i nemaskiranih ludo se zabavljalo, unatoč radnog tjedna, do...(ha, već je debelo bila srijeda).


I ove godine potpisnik svega su članovi DVD-a i Stjepan Combaj sa suradnicima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account