Fire combat u Kobiljaku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.6.2017. 18:35:47
Fire combat u Kobiljaku

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vatrogasno natjecanje Fire combat organizirao je jučer na igralištu u Kobiljaku DVD Sesvetski Kraljevec.


Natjecanje je imalo međunarodni karakter, jer je na njemu sudjelovalo nekoliko slovenskih timova. U pet kategorija sudjelovalo je 29 timova. U onoj najjačoj, A kategoriji bilo je prijavljeno 15 ekipa koje su, kao i sve ostale morala u što kraćem vremenu odraditi težak zadatak.

Od sučeva znaka trebaju uzeti opremu, njome priječi visoku prepreku, potom ispuzati kroz tunel, a onda na visoki toranj podići vatrogasnu cijev. S tornja se potom treba spustiti niz uže, podiči unesrećenog čovjeka – lutku težine veće od 80 kg nositi ju dvadesetak metara, te potom kad već ponestane snage uzeti vatrogasnu cijev punu vode pod pritiskom od 8 bara povući ju preko cijelog igrališta odnosno tridesetak metara, te otvaranjem ventila, mlazom vode pogoditi prekidač za zaustavljanje vremena.

U ovom se slučaju ipak mjerilo ručno. Nakon dvije i pol do tri i pol minute koliko su timovi izvodili vježbu, toliko su bili umorni da su poneki već jedva stajali. Dodajmo da još k tome cijelu vježbu natjecatelji izvode pod maskom s bocom zraka na leđima, dakle s izolacionim aparatom kako to vatrogasci službeno zovu, pod punom vatrogasnom opremom, a to doista nije lako.

Dodajmo da tim čine po dvojica vatrogasaca koji uz oznaku svog vatrogasnog društva navode još, ukoliko to žele i fantazijski naziv svog tima. Kategorije natjecanja: A – više od 20 godina, B više od 30 +, C 40+, D 50 + i E žene.

Ovo vatrogasno natjecanje doista je zanimljivo i onima koji nisu vatrogasci, pa je tako jučer u Kobiljaku bilo i znatiželjnika koji su došli vidjeti kako izgleda jedno takvo zanimljivo vatrogasno natjecanje.

U nastavku su rezultati natjecanja.
Klasa A
1 DVD KAŠTELA
2 HOZI PA ŽAŽI,  PGD ŠALKA VES, KOČEVJE 
3 MLADOST 1
Klasa B
1 . PVP ‐ ZRAČNA LUKA SPLIT
2 ČUJEN ČELE
3 TREBUŠKA AMATERIJA

Klasa C
1 OLD SCHOOL DVD SVETA NEDELJA I DVD KOMIN
2 PGD VIDEŽ PGD VIDEŽ SLOVENSKA BISTRICA
3 JVP ZAGREB 5
KlASA D
1.  ZELINAR, DVD ZELINA
Klasa E
1. DVD KLANA


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.3.2024. 18:56:28

Create Account