Gabrijel Lukić, gimnazijalac koji će promijeniti svijet

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.2.2019. 21:45:30
Gabrijel Lukić, gimnazijalac koji će promijeniti svijet

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Naslov možda malo pretenciozan, no doista se radi o pametnom i vrlo elokventnom gimnazijalcu čija mladalačka buntovnost i želja za mnogim promjenama već donosi i konkretne rezultate među sesvetske gimnazijace.



Gabrijel Lukić učenik je trećeg razreda Gimnazije Sesvete. Kao i svi njegovi vršnjaci ima mnogo pitanja na koje, kako kaže,  dobiva premalo  kvalitetnih odgovora. No, ne želi isticati samo probleme, jer, on prije svega za sadašnje probleme koji ga tište, želi pronaći rješenja.  Na neka odgovore nema niti cijelo društvo, no on, vrlo smiono smatra da za neka od njih možda rješenja  ima ili im je na tragu.


Kako god, zajedno s većinom školaraca nije zadovoljan sadašnjim školstvom. „Preopterećeni smo i nije mi uopće jasno zašto moramo pamtiti svu silu tih činjenica koje su uostalom danas vrlo lako dostupne i tko želi može bez problema do njih, ne bismo ih trebali pamtiti. Mislim da bismo biflanje na pamet trebali zamijeniti učenjem razmišljanja i zaključivanja. Više bismo trebali u našem obrazovanju koristiti logiku negoli memoriju”, uvodno nam govori Gabrijel uz čije riječi shvaćamo da doista nismo računala za pohranu informacija, negoli živi stvorovi koji imaju svoj logički tijek misli. 


No, ako država za sada još  nije uspjela promijeniti naše školstvo, teško će to uskoro poći za rukom Gabrijelu koji je svjestan toga no uopće nije obeshrabren. Dapače, vrlo je samouvjeren, a to je danas kod nas itekako tražena vrlina. Pogotovo ako ta samouvjerenost ima i svoju određenu podlogu.  


Pokrenuo je projekt Mladi za budućnost


Želeći nešto poduzeti, prije svega pomoći svojim kolegicama i kolegama, pokrenuo je projekt Mladi za budućnost. „Škola danas ne uči mlade o životu sutra. U moru informacija ne dobivamo one koje će nam možda biti i najvažnije. Primjerice samo, želio bih da naše školstvo razvije sustav koji će učenicima omogućiti uvid u njihove vrline i mane, reći im za što su dobri, za što nisu i time umnogome olakšati prije svega odabir fakulteta kojeg žele upisati, odnosno ujedno time i struku u kojoj će raditi kroz život, a priznat ćete da je to jedna od najvažnijih odluka srednjoškolaca za njihovu budućnost. Pravilna informacija u ovom slučaju umnogome bi usmjerila, olakšala, pa i pomogla u kvalitetnijem budućem životu”, govori Gabrijel.


Upravo njegov projekt ima za cilj pružiti dio toga što nedostaje našem srednjoškolskom sustavu. U sklopu tog projekta svojim kolegicama i kolegama drži predavanja o fakultetima, iznosi podatke koji su današnjim gimnazijalcima i budućim studentima važni za odabir, te ih ohrabruje i potiče da i sami ne sjede skrštenih ruku, nego počnu poduzimati korake u smislu ostvarenja svojih snova.


U tom svom radu i cilju veliku pomoć mu je pružila i njegova škola koja, kako kaže, doista potiče učenike koji žele bolje, više, kvalitetnije, te koji imaju ideju. Uz njegovu razrednicu prof. Željku Župan Vuksan, veliku pomoć imao je i od vodstva škole, osobito psihologinje Sonje Jordanić Golub koja je do sad njegov projekt pomogla s nizom potrebnog gradiva i aktualnih informacija.


Bit ću političar kako bih mogao mijenjati svijet


„Nisam ipak toliko prepotentan da mislim da mogu držati predavanja maturantima. Držim se svog trećeg razreda, pa i mlađi koji žele dobro su došli na moja predavanja, a rado dajem i savjete iz svoje domene i razine. Od vršnjaka iz gimnazije vrlo sam dobro prihvaćen, a razmišljanja sam da bi bilo dobro da možda i drugim srednjoškolcima koji to žele, ponudim sudjelovanje u mom projektu, kako bi što više mladih bilo njime obuhvaćeno”, zaključuje Gabrijel Lukić ističući kako želi studirati ekonomiju, jer smatra da bi se tako obrazovan najkvalitetnije mogao baviti politikom u koju žarko želi ući kako bi mogao pokrenuti pozitivne procese promjena o kojima danas sanja. Da smo kojim slučajem predstavnici bilo koje stranke ozbiljno bismo shvatili njegove riječi i već sad s  njime malo o tome porazgovarali. 


Vjerujte, nismo nerealni ako kažemo da bi taj momak doista sutra mogao biti ministar, premijer, pa jednog dana možda i predsjednik.  

Pripremite glasačke listiće...


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account