Gase li vatrogasci sesvetsko sajamište?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2018. 13:16:11
Gase li vatrogasci sesvetsko sajamište?

Foto: Sesvete danas, arhiva

Dvoznačnost ovog naslova proizlazi iz jučerašnjeg javnog izlaganja prijedloga novog Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Sesvete sjever u kojem se natura izgradnja javne vatrogasne postrojbe na dijelu sajmišta.


Iako sesvetski dobrovoljni vatrogasci sjajno obavljaju svoj posao zaštite i spašavanja, počevši od središnje postrojbe Sesvete, pa preko mnogih sesvetskih DVD-ova, činjenica je da ipak možda i propisi, ali i gradska intencija o zaštiti i spašavanju nalažu da na prostoru na kojem će vrlo skoro živjeti 100 tisuća stanovnika, treba jedna javna vatrogasna postrojba, odnosno ispostava zagrebačkog JVP-a. 


Naravno da nitko nema ništa protiv, no pitanje njena smještaja mora biti pomno odabrano iz dva razloga. Prvi i najvažniji jest da se pažljivo odabranom lokacijom omogući jednak  vremenski dolazak na intervenciju na cjelokupnom području Sesveta, a drugi, da budućom izgradnjom kompleksa vatrogasne postaje, koja po najnovijim uvjetima mora imati površinu od jednog hektara (100 x 100 metara), svojim postavljanjem ne utječe negativno na druge javne sadržaje.


Grad Sesvetama nameće putem ovog plana  da vatrogasna postaja mora biti na dijelu prostora dosadašnjeg sajmišta. Podsjetimo, svojedobno je sajmištu već oduzeto gotovo četvrtina površine za potrebe zimske službe, a sad se od ostatka namjerava oduzimati još četvrtina. Pri tom se zaboravlja da je Sesvetski sajam vjerojatno jedan od najpoznatijih i najvećih u državi, da ima dugogodišnju tradiciju, da je mnogo građana Sesveta, ali i s drugih područja naučilo posjećivati sajmište, te da to sajmište ima itekako dobru budućnost. Naravno, potrebna je temeljita rekonstrukcija sadašnjeg sustava i izgleda, te uređenje prakirališta, a za to treba prostora. 


Sajmište ne samo da stagnira, nego i raste, dakle ima potrebu proširenja, što je također u planu, kao i uvođenje nekih novih sadržaja, no o tom potom. 


Izgradnjom vatrogasnih građevina uključivši i tornja od 25 metara, što je uvjet struke, na račun sajma, može se dogoditi da smanjenje prostora za sajmovanje počinje potiskivati i prodavače i kupce, te u budućnosti dovesti do propadanja tog ipak jednog od zaštitnih znakova našeg kraja.


Također, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi vatrogasci četvrtkom dopodne kroz svu tu gungulu hitali na intervenciju. Primjerice u neko sjeverno naselje. Preko pruge gotovo nemoguće, a kroz centar bolje da i ne pokušavaju. Preporuka nadležnima, u tom slučaju razmišljajte o kanaderu ili protupožarnom helikopteru. Jedino to u sadašnjoj situaciji ima smisla. 


Dakle, niz je protuargumenata Sesvećana protiv smještaja vatrogasne postaje na prostor sajmišta. To su na sinoćnjem javnom izlaganju UPU-a iskazali predsjednik sesvetskog Vijeća Stjepan Kezerić, predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete Anto Damjanović, njegov zamjenik Radoslav Dumančić, te još neki nazočni.  Dumančić je predložio i zamjensku lokaciju, prostor bivše vojarne Šija vrh, a koji je sad potpuno devastiran, na taj se prostor ilegalno navažaju azbestne ploče, razni materijal, možda i opasni i doista je potreba uređenja tog prostora, a ova ideja bilo bi najelegantnije i najpraktičnije rješenje.  Vlasnik tog prostora je MORH, a odbaco ga je kao nepotreban. S druge strane država ima namjeru u budućem prostoru negdašnjeg kompleksa Sljeme izgraditi policijsku postaju i općinski sud. U tom bi se smislu Grad i država mogli vrlo lako dogovoriti oko zemljišta. 


Nadajmo se samo da nitko neće ništa nam naturiti da moramo nešto prihvatiti, ovo je tek prijedlog UPU-a, javna rasprava traje još do sutra, 9. svibnja i svatko može dati svoje mišljenje. 


Zainteresirani za detaljnije upućivanje u problematiku mogu do cjelovitog prijedloga UPU-a doći ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.4.2024. 15:37:01

Create Account