Građani Brestja prosvjedom se izborili za svoje zahtjeve

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.9.2019. 22:10:54
Građani Brestja prosvjedom se izborili za svoje zahtjeve

Foto: Sesvete danas/Borko Samec, Ivana Markić i Željko Glojnarić

Građanima Brestja prekipjelo je i prosvjedom su odlučili izboriti se za svoje zahtjeve u čemu su, čini se uspjeli.


Na današnjem prosvjedu kod Društvenog doma okupilo se nekoliko stotina građana koji su prosvjedom željeli iskazati svoje nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, predugog i neučinkovitog rada gradskih komunalnih službi. 


Podsjetimo, 2016. godine u Starom Brestju je započela rekonstrukcija kanalizacije, na što se nadovezala rekonstrukcija vodovoda i plina, odnosno bolje bi bilo reći izgradnja potpuno novih komunalnih mreža. Naravno da su za vrijeme takvih radova prometnice raskopane i građani se moraju s time pomiriti, no kako tvrde, nije problem u tome što su radovi izvođeni, nego su, prema njihovom mišljenju, izvođeni predugo zbog čega je već gotovo četiri godine glavna, ali i mnoge sporedne prometnice, bila raskopana što je utjecalo na drastično smanjenu kvalitetu života. 


Trpili su, kako kažu, dosta dugo, nadali su se da će, prema ranijim najavama radovi konačno biti gotovi i Brestovečka preasfaltirana do kraja kolovoza ove godine, međutim kad su shvatili da neće biti tako, putem svoje fb grupe Volim Brestje organizirali su prosvjed.  


Najvažniji od njihovih zahtjeva je da se cijela Brestovečka rekonstruira do kraja godine. 


S druge strane, u gradskoj upravi shvatili su puno ranije da do kraja ove godine neće biti moguće rekonstruirati cijelu Brestovečku, jer rekonstrukcija prometnice nije isto što i sanacija, dakle obično  preasfaltiravanje, pa je u dogovoru s M.O. Staro Brestje, a temeljem zahtjeva građana, odlučeno da će nakon završetka posljednjih radova na vodovodnoj mreži, Brestovečka ići u sanaciju, a paralelno će se pripremati rekonstrukcija koja zahtjeva upotpunosti prekapanje cijele prometnice, postavljanje dva sloja, asfalta, noseći i habajući, rekonstrukciju nogostupa i mnoge druge radove. Cijeli taj projekt ima procijenjenu vrijednost od oko 15 milijuna kuna, a za to je potrebno provesti postupak javne nabave izbora izvođača radova i čitav niz drugih predradnji.


Predstavnici građana Brestja shvatili su da je doista nemoguće u tako kratkom periodu izvesti rekonstrukciju, pa su pristali na sanaciju do kraja godine, te rekonstrkuciju odmah na proljeće. Naime, njihov je uvjet bio da se s izvođenjem cijelog postupka odnosno pokretanja projekta započne odmah, kako bi na početku građevinske sezone narednog proljeća već bio odabran izvođač radova, odnosno sve što je potrebno za izvedbu cjelokupnog projekta.


To je i dogovoreno u društvenom domu na sastanku na kojem je nazočio gradonačelnik Milan Bandić s predstavnicima nadležnih ureda, direktorima poduzeća koja su nadležna za spomenute radove, te predstavnicima lokalne i mjesne samouprave, kao i mnogobrojnim novinarima, jer je tema iznimno zanimljiva.  Građane su na tom sastanku zastupala dvojica građana, pokretači Inicijative za Brestje koji su dobili imena  osoba koje će biti odgovorne za sve faze realizacije dogovorenog. 


Na kraju, moglo bi se reći, pobjeda građana Brestja iako je dogovor koji je danas postignut ionako već bio planiran. No, bio je planiran i puno raniji završetak radova u Brestju, pa nije ostvaren. Ovoga puta gradonačelnik Milan Bandić osobno je na mjestu događaja prosvjeda jamčio građanima da će on biti odgovoran ukoliko se ne ostvari dogovoreno. Dakle nema sumnje da je novac za rekonstrukciju Brestovečke osiguran, a na građanima je da se još malo strpe. 


Kad su toliko mogli do sad, nadajmo se da će moći još malo. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2024. 12:40:22

Create Account