Građani prosvjeduju zbog još jedne teške prometne nesreće na Kobiljačkoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2021. 10:02:12
Građani prosvjeduju zbog još jedne teške prometne nesreće na Kobiljačkoj

Foto: Martin Kolobarić

Teška prometna nesreća dogodila se u četvrtak popodne na Kobiljačkoj cesti u Kobiljaku u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena, a nakon koje se ponovo po tko zna koji puta nameće pitanje sigurnosti te izuzetno prometne i vrlo opasne prometnice.



Nakon nesreće o kojoj policija nije izvijestila ponovo su se uzburkali duhovi u naseljima uz cestu Sesvete - Dugo Selo koja slovi za vjerojatno najopasniju na području Sesveta. Građani ponovo traže reakciju nadležnih, nude niz različitih prijedloga, a neki podsjećaju da su kroz razne institucije već pokretali postupke kojima bi trebali pokrenuti sređivanje stanja na tom dijelu.


U nastavku članka objavljujemo integralni tekst bez naših intervencija Martina Kolobarića, građana koji je frustriran godinama nečinjenja potrebnih radnji nadležnih institucija za podizanje sigurnosti prometa i građana na rečenoj dionici prometno najugroženijih sesvetskih naselja.



"Nesreća, opet, na Kobiljačkoj


Nastavljamo izvješćivati o nesretnoj Kobiljačkoj cesti na kojoj – zbog strahovite neuređenosti, zapuštenosti i prepuštenosti samovoljnom raspolaganju obrtnika koji na njoj, kao javnoj površini namijenjenoj kretanju pješaka i biciklista, na veliko organiziraju svoje poslovanje – svako malo stradavaju mještani.


Ovaj put žrtva je jedan mladić koji se vraćao iz svoga grada u svoju četvrt svojoj kući. Njega je danas oko 1500 sati na pješačkome prijelazu zakačio vozač bijela samovoza i oborio, s još ne utvrđenim posljedicama. Čovjek se htio tom nezaobilaznom cestom domoći kuće tamo u Kraljevcu, Dugom selu, Vrbovcu ili još dalje na istok, a nije imao kuda, nego je upao u klopku, kao u onim slavnim trgovinama u koje kad uđeš nema ti izlaza dok te strelica koja pokazuje prema izlazu ne prinudi da razgledaš sav asortiman. Tako ni on – među šumom znakova o usputnoj ponudi boja, sanitarija, keramike, laminata, crijepova, ćevapa, traktora, stolarije, polovnih i novih samovoza, sezonskog voća, a da crpke, picerije, kockarnice, kladionice i mjenjačnice i ne spominjemo – nije uočio znak za obilježeni pješački prijelaz.


Stigle su dvije hitne. Jedna iz Dugoga sela je stigla prva da sačeka onu drugu iz grada Zagreba da kao mjesno nadređena uzme napokon slučaj u obradu u svoje ruke. Policija je poslala jedno vozilo, ali s dva policajca. No stvar bi vrlo lako mogla završiti na stolu kakve sutkinje, pa tko prije i više, njegova je – presuda. Jer na samovozu je oštećeno samo suvozačevo osvrtno zrcalo, što bi fiškali mogli iskoristiti, tvrdeći da bi samovoz kolnikom prošao neoštećen da ga s makadamskoga nogostupa nije zakačio pješak.


Izbori su došli i prošli. Vladajući i vlasti željni, osioni, nisu našli za shodno ni u predizborno vrijeme predstavljati sebe kao zagovornike reda, nego su mještane Kobiljačke ceste mislili impresionirati gradnjom jedne germanske veletrgovine. I baš zato što je građena po germanskim standardima, korisnici Kobiljačke ceste mogu joj poželjeti samo propast kao dobrodošlicu, jer se drznula podsjetiti ih na to koliko su kao građani i ljudska bića povrijeđeni.


Danas je ranjen jedan naš mladić. Jedan naš vozač će završiti na sudu. Jedna naša cesta klopka je koju iz dana u dan sve dublje kopamo sami sebi. Slijedi sunovraćenje u ponor iz kojeg nikakve strelice prema izlazu nema. Jer izlaza ne će biti!"


U tekstu našeg čitatelja i sugrađana zapazili smo još jedan detalj. Hitna pomoć stigla je prije iz Dugog Sela nego iz grada. Poznato je da u Sesvetama imamo ispostavu gradske hitne pomoći i nevjerojatno je da od doma zdravlja do Kobiljaka hitna nije mogla doći prije od one iz Dugog Sela. Moglo se dogoditi da su dvije ili tri ekipe koliko ih ima na punktu u Sesvetama bile na terenu, no to nam tada govori da na oko 100 tisuća sesvetskih stanovnika nemamo dovoljno timova hitne medicinske pomoći, ali to je neka druga tema  kojoj bi se mogle posvetiti nove vlasti od kojih Sesvećani očekuju malo više pozornosti na ovaj najveći kvart u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 16:52:54

Create Account