HPD Lipa na izbornoj skupštini po prvi puta izabrao predsjednicu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 20.12.2019. 9:02:27
HPD Lipa na izbornoj skupštini po prvi puta izabrao predsjednicu

Foto: Vladimir Beštak

U 67 godina djelovanja i nakon 16 predsjednika, HPD „Lipa“ napokon ima i predsjednicu.



Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog planinarskog društva „Lipa“ na kojoj su podnijeta izvješća o radu tijela Društva održana je u utorak, 17. prosinca. Najobuhvatnije je bilo izvješće dosadašnjeg predsjednika Darka Motika koji je istaknuo da je ove godine s učlanjenjem 90 novih članova broj članova prešao brojku 350, da je društvo pomlađeno, te je prosjek godina starosti članova 48. 


Također društvo ima 60 članova koji su aktivni 10 i više godina. Tako velikom broju članstva omogućena su 48 službena izleta i događanja koja su bila na domaćim destinacijama u okolici Zagreba, na Velebitu, u Gorskom Kotaru, lstri, našim otocima te u susjednoj Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Zbog toga je pohvaljen nesebičan trud i zalaganje vodiča na pripremi i organizaciji izleta kao i dobra volja većine članova da sudjeluju u izletničkim aktivnostima Društva. Posebno je istaknut značajni planinarski uspjeh, uspon na najviši vrh Afrike Kilimanjaro članova Društva Petre Stojanov, Mladena Fundelića i Darka Martića.


Početkom godine  krenuo je obilazak Planinarske obilaznice 4 godišnja doba na Lipi. Do sada je 30-tak planinara iz Hrvatske i Slovenije uspješno završilo navedenu obilaznicu na način da su prikupljeni pečati za dolazak na planinarski dom Lipa u svako godišnje doba, te je uspješno pohođen Horvatov pohod. Svi planinari koji su završili planinarsku obilaznicu dobili su priznanje i numeriranu značku obilaznice.


Ove godine je održana i 3. Opća planinarska škola s 23 polaznika koju su svi uspješno završili školu, a o čemu su im dodijeljene diplome na Dan Lipe, 16. lipnja. Na Planinarskom utorku, u čitaonici Knjižnice Sesvete održano je 15 predavanja s planinarskom tematikom uz veliku posjećenost planinara i ostalih građana Sesveta.


Na samoj Lipi bilo je dosta događanja: markacisti su označili svih 6 staza i sada im preostaje izraditi i postaviti putokaze, izgrađena je nadstrešnica s pečenjarom iza doma na Lipi, a tijekom godine održane su četiri svete mise u Kapeli Hrvatskih mučenika na čijem misnom slavlju je sudjelovalo oko 500 vjernika – izletnika.


Zahvaljujući financijskim sredstvima članova i donatora sve građevinske aktivnosti su uspješno dovršene.


U daljem radu Skupštine pristupilo se izboru novog vodstva HPD „Lipa“ za naredne četiri godine. Na zahtjevnu dužnost predsjednice „Lipe“ izabrana je dugogodišnja članica Društva, markacistica, planinski vodič s mnoštvom organiziranih i vođenih izleta, osoba s velikom željom za planinarenje, Jasminka Fabijančić. O njezinim planinarskim danima te planovima u radu Društva uskoro ćemo napraviti širi razgovor. 


Na kraju Skupštine su zaslužnim članovima dodijeljene zahvalnice, te je najavljeno subotnje događanje tradicije kićenja i ukrašavanja kapele i planinarskog doma na Lipi. Kićenje i ukrašavanje je dozvoljeno samo djeci. Zato u subotu, od 11 sati na na Adventu na Lipi planinari očekuju puno malih Lipaša s roditeljima. Bit će domaćih kobasica, kuhanog vina, hot dogova i palačinki. Po povratku s Lipe priključuju se adventskim aktivnostima mještana Planine Donje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account