HTV u Adamovcu započeo snimati seriju „Pjevana poezija”

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2019. 10:00:20
HTV u Adamovcu započeo snimati seriju „Pjevana poezija”

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zvonko Varošanec započeo je snimati novu seriju emisija radnog naziva Pjevana poezija, a krenuo je od od Dragutina Domjanića iz Adamovca.


 U društvenom domu u Adavcu u subotu je domaći KUD Dragutin Domjanić pjevao jednu od najpoznatijih Domjanićevih pjecama Kaj i to nekoliko puta. Naravno riječ je bila o snimanju emisije kojom ugledni HTV-ov novinar i autor Zvonko Varošanec želi od zaborava spasiti, a mlađe naraštaje podučiti o nekim od naših najboljih pjesama koje su napisali naši vrsni pjesnici, a potom su majstorski uglazbljene.


„Ovdje je riječ o Dragutinu Domjaniću, našem najuglazbljenijem pjesniku i prirodno je da smo došli u njegov rodni kraj i da upravo lokalni KUD, njihovi pjevači i glazbenici izvode njegove pjesme. Ne samo zato što su oni odavde neko i zato što je riječ o vrlo kvalitetnoj izvedbi što nije čudo ako znamo da rade pod paskom njihova voditelja i dirigenta prof. Dana Koziga”, rekao nam je u pauzi snimanja Varošanec dodajući kako će se snimati cijela serija emisija za sada pod radnim naslovom Pjevana poezija. 


U prvoj su liniji pjesnici koji su pisali poeziju, pa su njihove pjesme naknadno uglazbljene kao što su Domjanić, Cesarić, Matoš, Krleža, Šoljan, a u drugoj su oni koji su pisali pjesme da budu uglazbljene kao što su Fiamengo, Britvić i drugi.


„Cilj mi je spriječiti da se u arhivi izgube te pjesme jer se ne vrte svakodnevno, to nisu hitovi, ali ima izuzetno vrijednih ostvarenja za koje se doista treba potruditi i očuvati. Ima još jedan razlog zašto ovo radnim. Danas malo tko zna da pjesma Ribara starog kći nije dalmatinska pjesma, da ju je napisao Šenoa, Milovo sam garave i plave nije slavonska narodna pjesma, napisao ju je Ivo Kozarac, a uglazbio Tijardović, Suza za zagorske brege nije zagorska narodna pjesma, napisala ju je Ana Bešenić, uglazbio Zvonko Špišić itd, itd. A ovdje u Adavocu, u Prigorju presretan sam da se njeguje tradicija, da ovdje ljudi dobro znaju tko je napisao Kaj, Falu i ostale”, u jednom dahu s puno žara govori Varošanec kojem se u očima vidi kako ovu seriju emisija radi s puno žara stoga ne sumnjamo da će cijela serija biti producirana na iznimno visokoj profesionalnoj razini.


Adamovčani su pred kamerama izveli iz Falu najpoznatiju pjesmu Dragutina Domjanića Kaj (Vre tičeki spiju), što je Varošanec objasnio kako se Fala i dan danas vrlo često izvodi i pjeva, te kako je riječ o svojevrsnom fenomenu obnovljene mladosti ove poznate pjesme.


A članovi KUD-a su TV ekipi pripremili mnoge originalne dokumente i rukopise Dragutina Domjanića, koje vu ovi također za ilustraciju snimili. „Imamo mnoge originale, rukopis jedne pjesme koja nikada nigdje nije objavljena, vjenčani list Dragutina Domjanića, negdašnje originalne tiskovine i još puno toga”, govori nam predsjednik KUD-a Danijel Mrkonja.


Svi Adamovčani, ali vjerujemo i mnogi drugi nestrpljivo očekuju početak spomenutog serijala kako bismo se pobliže upoznali sa stvaralaštvom naših pjevanih pjesnika, posebice našeg Karleka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.10.2023. 11:07:11

Create Account