I to su Sesvete: Ranije je svirao, a sada gradi tambure (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.3.2020. 10:20:20
I to su Sesvete: Ranije je svirao, a sada gradi tambure (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

O Mariju Pajniću iz Markovog Polja, tamburašu i graditelju tambura nedavno je i HTV emitirao prilog u "Dobro jutro Hrvatska", kojeg možete vidjeti na kraju članka.



Marijo Pajnić, miran, tih povučen i samozatajan od malena voli tamburašku glazbu, pa je tako rano, još u osnovnoj školi počeo svirati tamburu. Nastavio je u KUD-u Dragutin Domjanić u Vugrovcu, gdje je niz godina svirao brač, a potom više godina bio je član tamburaškog sastava Prim, u ovim krajevima vrlo poznatog početkom devedesetih godina. 


Svojedobno se zapošljava u Hrvatskoj pošti gdje radi niz godina, a nakon tamburaške karijere počinje polako popravljati tambure prvo sebi, pa potom i svojim prijateljima, tamburašima. 


Uvidio je, pri tom, da nema u našoj zemlji baš puno majstora graditelja i servisera tambura, te razmišljao o tome da se, obzirom da ga taj posao veseli, a i prilično ga je dobro već savlada, potpuno posveti tom zanimljivom zanimanju - graditelju tambura. Tome su mu pomogle i mjere za samozapošljavanje i prekvalifikaciju. Otvorio je obrt "Tambure za dušu" u kojemu mu se ubrzo pridružio i njegov tetak, umirovljenik, ali zaljubljenik u obradu drveta, Darko Posarić s kojim sada popravlja razne trzalačke i gudačke instrumente, a iza sebe imaju već niz izgrađenih novih tambura. 


"Jedinstveni smo kod nas u Prigorju, ja sam ne mogu reći jesmo li najbolji, ali svi naši klijenti su prezadovoljni kvalitetom instrumenata ili točnošću i brzinom popravka", kaže nam Mario, skroman kakav je, a takvi tipovi kakav je upravo on i jesu oni pravi majstori svog zanata. Ne hvale se na sva usta, tihi su i rade svoj posao uvijek najbolje što mogu. 


Sesvete su i tamburaški kraj, na našem području ima nekoliko vrsnih tamburaških sastava, mnoga djeca u našim školama uče svirati tamburu, tambura se uči i to, rekli bismo, masovno i u našoj Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića, pa je stoga sva sreća da odnedavno imamo i obrt kakav se rijetko gdje još može pronaći u Hrvatskoj, obrt za izradu i popravak tambura i ostalih žičanih instrumenata "Tambure za dušu".


Takav biser ovdje u Prigorju prepoznala je i novinarka HTV-a  Zdravka Giacometti koja je s ekipom snimila prilog za emisiju Dobro jutro Hrvatska, a koja se, na žalost, više ne može vidjeti na portalu HTV-a, stoga prenosimo video prilog ovim putem.



Video: HTV/Dobro jutro Hrvatska

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.2.2024. 12:35:29

Create Account