Ilegalni građevinski deponij iza „Sljemena” je u postuptku sanacije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.6.2018. 13:05:49
Ilegalni građevinski deponij iza „Sljemena” je u postuptku sanacije

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Nakon nedavnog otkrivanja skandala s ilegalnim deponijem građevinskog otpada u Sesvetama iza „Sljemena”, javnost se pitala što će i kako biti dalje s tim prostorom. Dobili smo odgovor.



Nakon velikog skandala kojeg je ZIPS otkrio prije otprilike mjesec dana u kojem je građevinski i opasni otpad navažan na parcelu iza „Sljemena”, a koja će biti dijelom buduće prometnice sesvetske gospodarske zone, građani su se zapitali rade li institucije doista svoj posao. Odgovor smo potražili u nadležnom Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetiku. 


Na naš upit u zakonskom roku od 15 dana stigao je odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:


Inspekcija zaštite okoliša zaprimila je informaciju o nezakonitom postupanju s građevinskim otpadom od strane tvrtke koja izvodi radove na rušenju objekta na lokaciji Štefanovečki zavoj 12, Zagreb. U suradnji s komunalnim redarstvom Grada Zagreba i po zaprimljenim informacijama izvršeni su očevidi uključujući lokaciju na Industrijskoj cesti u Sesvetama. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je izvođač radova otpad od rušenja odložio na lokaciji koja za to nije predviđena te je inspekcija zaštite okoliša pokrenula upravni postupak i rješenjem naredila zbrinjavanje otpada putem ovlaštene osobe. Postupak je u tijeku. 


Komunalno redarstvo Grada Zagreba je za počinjene prekršaje istovara šute na dvije lokacije

u gradu (lvanjorečka cesta i navedena lokacija u Sesvetama) izdalo obavezne prekršajne

naloge.



A što se trenutne situacije tiče, doista je angažirana tvrtka koja je prvenstveno dobila nalog osigurati područje od daljnje devastacije, jer odmah iza građevinaca, kućni otpad su počeli navoziti mnogi građani koji bi, prema riječima jednog našeg sugovornika, trebali na tečaj o urbanom životu o postupanju s otpadom.  Radnici angažirane tvrtke nakon čišćenja terena pokraj otpadnog materijala, danas ograđuju taj prostor žicom, a uskoro se može očekivati i početak odvoza naveženog otpada i njegovo zbrinjavanje sukladno propisima. 


Hoće li kazna biti adekvatna počinjenom zločinu ostaje da se vidi. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account