Izlijani Domjanić krasit će prostorije vugrovečkog KUD-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.1.2019. 10:40:34
Izlijani Domjanić krasit će prostorije vugrovečkog KUD-a

Foto: KUD Dragutin Domjanić Vugrovec

U prostorije vugrovečkog KUD-a  stigao je odljev poprsja Dragutina Domjanića, čije ime nosi ovo folklorno društvo.


Najveći kajkavski pjesnik, Dragutin Domjanić, rođen u Krču  -  Adamovec, a čije ime u njegovu slavu nose  adamovečki i vugrovečki KUD, još je jednom ovjekovječen ovoga puta u poprsju akademskog kipara Željka Zime.


„Željeli smo ovime odati počast čovjeku kojem se neprestano divimo, našem velikom pjesniku čije ime nosi vugrovečki KUD. Obzirom da smo osnovani još davne 1969. godine kada nigdje drugdje nije bilo nekog sličnog spomena na Dragutina Domjanića, tadašnji osnivači, većinom vugrovečki učitelji, te pojedini Vugrovčani koji su potom i aktivno sudjelovali u radu društva, odlučili su nadjenuti mu upravo Karlekovo ime, kako su nekad od milja pjesnika i zvali”, kazuje nam predsjednica društva Jasna Židak.


Ovo poprsje je nastalo prije dvije godine na vugrovečkoj Likovnoj koloniji koja se već niz godina održava u sklopu velike manifestacije Vugrovečko Miholje. Kipar Zima prvo je bistu izradio u gipsu, da bi potom krajem prošle godine napravio odljev u acristalu, umjetnom materijalu koji se počeo masovno koristiti u umjetnosti, ali i drugim područjima zbog svoje cijene i postojanosti, a vrlo vjerno zamjenjuje broncu.


„Ima i jedna anegdota kako je nastao ova naš Domjanić”, kazuje nam zamjenik predsjednice prof. Vlado Vuger inače ravnatelj vugrovečke osnovne škole.  „Prije nešto godina našim prijateljima imenjacima KUD-u iz Adamovca ukradena je tamošnja bista Dragutina Domjanića. Kako sami nisu imali dovoljno novaca da naprave novu, zamolili su nas ne bi li se na našoj koloniji mogla napraviti nova. Naravno da smo odmah pristali i odlučili im pokloniti ju, te smo dogovorili s voditeljicom kolonije, Sandom Stanačev Bajzek, našom uglednom povjesničarkom umjetnosti da angažira nekog kipara koji će to učiniti. Angažirala je Zimu koji je prema mišljenjima mnogih stručnjaka, a i same Bajzek napravio izuzetno kvalitetan posao. Kad je bista bila završena, nakon njenog izlaganja na koloniji, htjeli smo ju predati u Adamovec. Međutim, u međuvremenu je Vijeće g. č. Sesvete osiguralo novac i za Adamovec je angažiran kipar Kujundžić koji je isklesao poprsje. Tada su nam  Adamovčani zahvalili i prepustili nama „našeg” Domjanića”, završava priču Vuger.


Cijena izljeva ovog poprsja u acristalu je oko pet tisuća kuna, a o bronci Vugrovčani nisu niti razmišljali, jer bi se tada radilo vjerojatno o tisućama eura.



Prvi puta javno predstavljanje ove biste bit će početkom ožujka na skupštini društva, kada će još biti promovirana i knjiga o povijesti Vugrovca i okolnih naselja autora Ivana Klaića, a u studenom će KUD Dragutin Domjanić Vugrovec obilježiti 50. godina osnutka i djelovanja.




Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account