Izrađena studija utjecaja na okoliš reciklaže otpada u Resniku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.7.2018. 10:19:59
Izrađena studija utjecaja na okoliš reciklaže otpada u Resniku

Foto: Ekonerg (ilustracija iz Studije)

Institut za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg izradio je Stratešku studiju o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš.



Ekoenerg svojedobno je izradio nacrt studije o kojemu je bila provedena javna rasprava u vremenu od 30. siječnja do 28. veljače ove godine. Tijekom javne rasprave građani i institucije imali su određenih primjedbi na nacrt studije koje su morale biti obrađene i potom implementirane u konačnu verziju koja je završena krajem svibnja. 


Poznato je da bi se svojevrsni centar za reciklažu trebao graditi u Resniku, dakle gotovo na granici Sesveta, pa je stoga, smatramo, ovo pitanje vrlo značajno građanima naše g.č.


Nemamo spoznaje je li ova studija u konačnoj verziji već javno objavljena što će, ako već nije sigurno biti učinjeno, no mi na poveznici donosimo cjelovitu studiju, a u ovom članku njen zaključak, što je građanima i najvažnije.  Uglavnom studija je  generalno uzevši dala zeleno svjetlo izgradnji postrojenja za reciklažu otpada u Resniku uz obvezu poštivanja svih sigurnosnih i osobito ekoloških uvjeta. Evo zaključka: 



PGO Grada Zagreba u skladu s propisima i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine predlaže sustav gospodarenja otpadom temeljen na redu prvenstva gospodarenja otpadom, u kojem je prva opcija sprječavanje nastanka otpada, potom priprema za ponovnu uporabu, recikliranje, drugi postupci oporabe i tek na kraju zbrinjavanje. Smanjenje količina otpada za zbrinjavanje, što uključuje i odlaganje otpada, glavni je pozitivan utjecaj na okoliš koji se očituje u smanjenju potrebe za odlagališnim prostorom, smanjenju emisije stakleničkih plinova te posredno očuvanju drugih sastavnica okoliša.


Ponovna uporaba, recikliranje i drugi postupci oporabe štede prirodne resurse, što također ima pozitivan utjecaj na okoliš, a potiče inovacije i gospodarstvo. Sve navedeno sastavni je dio kružnog gospodarstva,modela u kojem se resursi zadržavaju u gospodarstvu nakon kraja uporabnog vijeka proizvoda, a kako bi se opetovano produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrijednost.


Međutim, ukupan pozitivan učinak istovremeno ne znači da pojedine predložene mjere gospodarenja otpadom, kao i aktivnosti za njihovu provedbu nemaju potencijalno negativan utjecaj na okoliš.


Na razini strateške procjene, temeljem podataka iz literature i prakse, uvjeta iz primjenjivih propisa koji određuju način izvedbe građevina i postrojenja za gospodarenje otpadom, uvjeta iz propisa koji se odnose na zaštitu pojedinih sastavnica okoliša i specifičnosti pojedinih lokacija na kojima se planiraju nove građevine i postrojenja identificirana su bitna pitanja za okoliš

vezana uz provedbu PGO Grada Zagreba. Uvjeti zaštite okoliša iz propisa18 moraju biti ispunjeni. Dodatno na uvjete zaštite okoliša određene propisima predložene su specifične mjere zaštite okoliša proizašle iz razmatranja planiranog sustava gospodarenja otpadom na razini strateške procjene utjecaja na okoliš.


U pogledu građevina i postrojenja u sustavu gospodarenja otpadom predložene mjere zaštite prvi su korak u određivanju uvjeta zaštite okoliša. Naime, za potrebe realizacije novih građevina i postrojenja izrađivat će se studijska i/ili projektna dokumentacija. Kroz njenu izradu i usvajanje u posebnim postupcima utvrdit će se konačni uvjeti zaštite okoliša te program praćenja njihovih emisija u okoliš i praćenja stanja okoliša u potrebnom opsegu.


Uz izvedbu i rad građevina i postrojenja u sustavu gospodarenja otpadom sukladno propisima i uz primjenu predloženih mjera zaštite okoliša, provedba PGO Grada Zagreba nema značajan negativan utjecaj na ekološku mrežu te se ne predlažu mjere ublažavanja negativnih utjecaja na ekološku mrežu niti program praćenja i izvješćivanja o stanju ciljeva očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže.


Svi oni koji imaju vremena, volje i želje, cjelovitu Studiju mogu pogledati ovdje


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account