Kamo će i kako u školu učenici OŠ Vugrovec - Kašina?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.5.2020. 11:32:23
Kamo će i kako u školu učenici OŠ Vugrovec - Kašina?

Foto: Sesvete danas

Nastava u školama djelomično počinje u ponedjeljak, 11. svibnja samo za pojedine učenike od 1. do 4. razreda. Jedina u potresu postradala sesvetska škola OŠ Vugrovec - Kašina ima dodatan problem. 



Nastava u školama za učenike nižih razreda započinje 11. svibnja u potpuno novim uvjetima i potpuno novim pravilima koja uređuju da neće sva djeca moći niti morati fizički dolaziti u školu, nego će školsku godinu završiti na daljinu. 


Uz ove, još uvijek nedovoljno jasne mjere, dio sesvetskih školaraca odnosno njihovih roditelja pitaju se kamo će njihova djeca krenuti na nastavu. Naime, dobro je znano da su sve četiri školske zgrade OŠ Vugrovec - Kašina pretrpjele određenu razinu oštećenja. Najmanje oštećena ujedno i najmlađa je zgrada škole u Prekvršju gdje je stradao "samo" dimnjak koji je uklonjen, a ostalo su tek neznatna oštećenja u vidu manjih površinskih pukotina. Upravo u ta zgrada određena je za nastavu do kraja ove školske godine. 


Dakle u Prekvršje će se voziti djeca iz Vugrovca, Kašine i Planine Donje gdje su zgrade toliko oštećene da djeca ne smiju ulaziti u njih. No, kako će se odvijati nastava? 


"Ma ne bi tu trebalo biti nekih velikih problema jer očekujem da će u sva četiri razreda krenuti samo osamnaestoro učenika iz svih škola", kaže nam ravnatelj škole Vlado Vuger nastavljajući odmah na našu nevjericu kako je to moguće. 


"Prema epidemiološkom naputku djecu na nastavu mogu poslati samo oni roditelji koji su u stalno radnom odnosu, obadvoje. Također u školu smiju slati djecu samo ako djeca do sad nisu bila zaražena koronavirusom, ako roditelji nisu bili zaraženi, ako nitko od ukućana nije bio zaražen, ako djeca nemaju respiratornih problema, ako ukućani nemaju respiratornih problema i ne spadaju u rizične skupine ranjive prema koronavirusu, ako nema ukućana starijeg od 65 godina itd.", objašnjava nam ravnatelj Vuger, dodajući da jako puno toga "ako" drastično smanjuje broj učenika u školama, te se ujedno pita ako će nastavu polaziti tek manji broj učenika, a većina će završiti školsku godinu na daljinu, zbog čega se onda toliko morao isforsirati nastavak fizičkog dolaska manjine u školu na nastavu. 


Teka za usporedbu, OŠ Vugrovec - Kašina u sva četiri naselja ukupno pohađa oko 700 učenika, a nastava se mora organizirati za njih 18. I to u trajanju od mjesec dana. Pitamo se, ako se nastava forsira zbog roditelja koji rade, pa nemaju kamo s djecom, kako će oni to pitanje riješiti tijekom školskih praznika? Mogu li  čuvanje djece riješiti kroz ljeto, zašto ne bi mogli i za ovih mjesec dana? No apsurdi su svojstveni našem političkom sustavu, pa tako i ovaj. Pitamo ravnatelja dalje, kako će izgledati organizacija nastave?


"Prema epidemiološkim standardima učenicima ćemo prije ulaska u zgradu škole mjeriti temperaturu za što moramo kupiti adekvatni uređaj, i prilikom ulaska moraju dezinficirati ruke. Postoji propis o razmaku i maksimalnom broju učeika u razredu, no obzirom na broj djece koja će dolaziti u školu, mi s time nećemo imati problema. Pod velikim odmorom obroci će se konzumirati u razredima, dakle neće biti miješanja učenika na hodniku. Problem nam je samo što trenutačno nemamo tople vode, jer ne radi kotlovnica zbog rušenja dimnjaka, no to ćemo riješiti do početka nastave ugradnjom električnog bojlera", dodaje ravnatelj. 


Problem će mu biti i s nastavničkim kadrom kojeg dio također spada u rizičnu skupinu, dakle ne bi se smjeli izlagati riziku od obolijevanja. "Doista mi nije jasno kome je ovo s fizičkim nastavkom školske godine trebalo, ali to nije dobro i nije logično jer u tome djeca nisu ravnopravna", zaključuje ravnatelj Vuger koji na brizi ima još i obnovu tri zgrade škole. 


Zgrade u Planini Donjoj, i u Kašini bit će popravljene do nove školske godina 2020/21, no Vugrovec je posebna priča. Kao što smo i pisali, zgrada je teško oštećena u potresu tako da se u početku mislilo da joj nema spasa, da mora biti srušena, no čini se da će se ipak ići u rekonstrukciju.


Navodno će biti potrebni značajni radovi na statičkoj stabilizaciji zgrade, pa potom i obnova, no prognoza je da bi se radovi u dovoljnoj mjeri mogli odraditi do početka nove nastavne godine, kako bi barem dio učenika mogao krenuti ovdje u školu, a dio bi se, prema trenutačnim spoznajama, mogao voziti u Iver koji ima jednosmjensku nastavu i mogao bi na određeno vrijeme primiti đake iz Vugrovca. No, o tom potom.  


U svakom slučaju djeca će do kraja ove školske godine biti podijeljena na on koja idu u školu i ona koja ne idu.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account