Konačno kreće proširenje groblja Markovo Polje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.1.2018. 8:56:53
Konačno kreće proširenje groblja Markovo Polje

Foto: Ilustracija

U petak je u Gradu održan sastanak oko proširenja groblja Markovo Polje. 



Sesvetski čelnici, predsjednik Stjepan Kezerić i njegov zamjenik Dražen Markota nazočili su jučerašnjem sastanku u gradskom Uredu za prostorno uređenje i izgradnju grada, na temu proširenja groblja Markovo Polje. 


Dobro je znano da Markovo Polje, treće veliko gradsko groblje u skoroj budućnosti postaje najveće i za ukope središnje gradsko groblje. U tom smislu već niz godina traju pripreme za proširenje u vidu donošenja planova, te otkupa zemljišta odnosno rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Trenutačno groblje ima površinu od 26 hektara i još oko 1300 slobodnih ukopnih mjesta što bi moglo biti dovoljno za još oko dvije i pol godine, prema sadašnjem ritmu od oko 500 ukopa godišnje. 


Predstavnici Sesveta na sastanku su se založili za intenziviranje priprema, te su informirani da je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, za izgradnju 1. etape proširenja, pred završetkom, pa se može krenuti za zahtjevom za izdavanje lokacijske, a potom i građevinske dozvole. Ukoliko bude sve išlo prema planu, pod kraj ove godine mogli bi započeti radovi pripreme terena za uređenje prve faze iz plana cjelokupnog idejnog projekta izgradnje groblja. U toj prvoj etapi groblje se proširuje na sadašnjoj sjevernoj strani prometnice Markovo Polje – Popovec, prema Popovcu na površini od oko 10 hektara, što bi trebalo pak biti dovoljno za narednih desetak godina ukopa.  


Druga faza idejnog projekta predviđala je rekonstrukciju postojeće mrtvačnice koja bi bila aktivna do izgradnje nove u posljednjoj fazi, međutim prije toga gradit će se nova mrtvačnica na novom dijelu postojećeg groblja odmah u sklopu proširenja  u prvoj etapi, jer će taj novi dio ustvari biti vrlo udaljen od sadašnje mrtvačnice. Naravno da izgradnja nove mrtvačnice ne negira potrebu obnove postojeće izgrađene s otvorenjem groblja 1969. godine. 


Obzirom da će do konačnog i potpunog proširenja groblja, prema sadašnjem idejnom planu, proći barem još desetak godina, nova ideja s novom mrtvačnicom izgrađenom odmah u sklopu prve etape doista je hvale vrijedna. Sam završetak prve etape proširenja groblja za rečenih novih 10 hektara mogao bi se ostvariti u drugom dijelu 2019. ili u 2020. godini.  Dalje od toga se ionako više neće moći čekati. 


Inače, kad upotpunosti bude izgrađeno prema sadašnjem idejnom rješenju, groblje Markovo Polje trebalo bi postati najveće u državi i jedno od najvećih u Europi s površinom većom od stotinu hektara. Sadašnje najveće naše groblje je Mirogoj na površini od 73 hektara.


Na slici: mapa katastarskih čestica na prostoru 1. etape proširenja groblja 



Create Account