Mali znanstvenici izvodili pokuse u Dječjem vrtiću u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2019. 21:01:10
Mali znanstvenici izvodili pokuse u Dječjem vrtiću u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Najstarija vrtička grupa vugrovečkog vrtića, Vlakići u srijedu dopodne izvodili su prave znanstvene pokuse i bili oduševljeni.



Vugrovčanka, prof. Karmen Prugovečki, učiteljica fizike priredila je mališanima, predškolcima pravo oduševljenje održavši u vrtiću za njihovu dob, primjerene i vrlo zanimljive fizikalne i kemijske pokuse. 


Tako je veliko zanimanje djece izazvao pokus sa svijećom u naopakoj čaši uronjenoj u vodu na tanjuru koja je gorjela dok nije potrošila kisik, a nakon gašenja svijeće u čašu je prodrla voda. Djeca su tako dobila prva saznanja o kisiku, ugljičnom dioksidu i tlaku. 


Posebno oduševljenje izazvao je kemijski pokus promjene boje tekućina. U ljubičasti sok od ocijeđenog crvenog zelja nalivenog u čaše, djeca su promatrala promjenu boja koja se tog trena događala pred njihovim očima. Očarani tom "magijom" usvojili pojmove kiselo i lužnato. Naime, u sok od zelja ulijevali su sok od iscijeđenog limuna, kuhinjski ocat, sodu bikarbonu, sok od dinje, deterđent i slično, a kemijske reakcije koje su se pri tom zbivale u obliku promjene boje ostavljale su mališane bez riječi uz uzvike ushićenja. 


Slično je bilo i s pokusom neutralizacije limunovog soka sodom bikarbonom kad su se susreli s pojmom ugljičnog dioksida koji se pri tom stvarao. 


"Reakcija djece bila je potpuno očekivana i ispravna. Djeca su učila o kiselom i lužnatom, o kisiku i ugljičnom dioksidu, te o tlaku kojeg sada neće zapamtiti, no ostat će im da su negdje nekada nešto o tome čuli. Mi odrasli moramo usvojiti da djeca nikada nisu premala i premlada za učenje, samo im određene teme moramo prilagoditi njihovoj dobi", rekla je prof. Prugovečki.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.11.2022. 9:41:55

Create Account