Mali znanstvenici izvodili pokuse u Dječjem vrtiću u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2019. 21:01:10
Mali znanstvenici izvodili pokuse u Dječjem vrtiću u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Najstarija vrtička grupa vugrovečkog vrtića, Vlakići u srijedu dopodne izvodili su prave znanstvene pokuse i bili oduševljeni.Vugrovčanka, prof. Karmen Prugovečki, učiteljica fizike priredila je mališanima, predškolcima pravo oduševljenje održavši u vrtiću za njihovu dob, primjerene i vrlo zanimljive fizikalne i kemijske pokuse. 


Tako je veliko zanimanje djece izazvao pokus sa svijećom u naopakoj čaši uronjenoj u vodu na tanjuru koja je gorjela dok nije potrošila kisik, a nakon gašenja svijeće u čašu je prodrla voda. Djeca su tako dobila prva saznanja o kisiku, ugljičnom dioksidu i tlaku. 


Posebno oduševljenje izazvao je kemijski pokus promjene boje tekućina. U ljubičasti sok od ocijeđenog crvenog zelja nalivenog u čaše, djeca su promatrala promjenu boja koja se tog trena događala pred njihovim očima. Očarani tom "magijom" usvojili pojmove kiselo i lužnato. Naime, u sok od zelja ulijevali su sok od iscijeđenog limuna, kuhinjski ocat, sodu bikarbonu, sok od dinje, deterđent i slično, a kemijske reakcije koje su se pri tom zbivale u obliku promjene boje ostavljale su mališane bez riječi uz uzvike ushićenja. 


Slično je bilo i s pokusom neutralizacije limunovog soka sodom bikarbonom kad su se susreli s pojmom ugljičnog dioksida koji se pri tom stvarao. 


"Reakcija djece bila je potpuno očekivana i ispravna. Djeca su učila o kiselom i lužnatom, o kisiku i ugljičnom dioksidu, te o tlaku kojeg sada neće zapamtiti, no ostat će im da su negdje nekada nešto o tome čuli. Mi odrasli moramo usvojiti da djeca nikada nisu premala i premlada za učenje, samo im određene teme moramo prilagoditi njihovoj dobi", rekla je prof. Prugovečki.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.11.2020. 13:12:37

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account