Meteoalarm izdao crveno upozorenje za zagrebačku regiju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2020. 10:33:44
Meteoalarm izdao crveno upozorenje za zagrebačku  regiju

Foto: Meteoalarm

Državni hidrometereološki zavod i Meteoalarm Eumetneta, europske metereološke agencije izdao je niz upozorenja za cijelu Hrvatsku, a crveno upozorenje za zagrebačku i karlovačku regiju.




Promjenljivo oblačno, na širem području grada uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom osobito popodne i navečer. Moguće je grmljavinsko nevrijeme. Vjetar većinom slab, uz pljuskove prolazno pojačan. Najviša temperatura oko 27 °C. Tako glasi prognoza DHMZ-a do kraja petka za zagrebačko područje. 


Na za područje cijele zagrebačke regije koja obuhvaća cijeli prostor sjeverozapadne Hrvatske, kao i za karlovačko područje koje obuhvaća cijelu Karlovačku županiju, Banovinu, dio Gorskog kotara i dio Sisačko moslavačke županije objavljen je crveni alarm kojim se najavljuju obilni pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave. Mjestimice će pasti i više od 50 litara kiše na četvorni metar, a moguća je i tuča.  



Meteoalarm poručuje: PODUZMITE MJERE samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.


Tuče naravno neće biti na cjelokupnom području crvenog meteoalarma, no pametno bi bilo večeras zaštititi svoja vozila i pospremiti sve što može odletjeti ili se srušiti.


Prestanak oluje i smirivanje vremena očekuje se tijekom subote dopodne. 


Inače Meteoalarm je izdao crvena upozorenja jedino za sjeverozapadni i središnji dio Hrvatske i talijansku pokrajinu Veneto.





Create Account