Ministar Čorić na Zelenoj čistki u Planini Gornjoj, čistilo se i u Sesvetskom Kraljevcu (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2018. 13:09:51
Ministar Čorić na Zelenoj čistki u Planini Gornjoj, čistilo se i u Sesvetskom Kraljevcu (video)

Foto: MZOIP

Povodom Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“), najvećoj globalnoj kampanji čišćenja divljih odlagališta otpada - Zelena čistka, čišćen je potok Vukov dol u Planini Gornjoj i tamošnji stari zatvoreni kamenolom, te divlje odlagalište na području Sesvetskog Kraljevca. 



Akciji u Planini Gornjoj koju je organizirala eko – etno udruga Planinska družina, pridružio se ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić sa više svojih suradnika iz ministarstva, ravnateljica Parka prirode Medvednica u čijim se granicama i nalazi potok Vukov dol, Snježana Malić-Limari sa 12 svojih renđera, čuvara parka, te dvadesetak pilotskih kadeta Vojne akademije. Uz brojne volontere, članove Družine i lokalno stanovništvo potok i kamenolom brzo su očišćeni. Prikupljeno je  30 tona miješanog građevinskog (kamen, cigla, drvo, željezo, staklo) i miješanog komunalnog otpada koji je blago rečeno nepropisno odložen, odnosno namjerno odbačen u prirodu.


„Naša družina službeno se prijavila na Zelenu čistku tako da se znalo gdje ćemo čistiti. Mislili smo da ćemo samo s našim snagama čistiti potok i kamenolom još koju godinu, a onda se k'o iz vedra neba ukazao ministar sa svojom velikom ekipom i gotovo u tren smo očistili cijelo korito potoka i zapušteni kamenolom u Planini Gornjoj koji već dulje vrijeme služi mnogim zlonamjernicima kao divlje odlagalište otpada”, rekao nam je organizator i predsjednik Planinske družine Njegoslav Blažek – Sova.


"Ovakve akcije trebale bi postati pravilo u Lijepoj našoj.Nadam se da će ovaj primjer slijediti svi u Hrvatskoj", poručio je ministar Ćorić i najavio kako se intenzivno radi na web aplikaciji putem koje će se moći detektirati sva moguća divlja odlagališta u Hrvatskoj. Uz to je pozvao sve građane, ali i jedinica lokalne samouprave na aktivno sudjelovanje u rješenju problema divljih odlagališta. 


Uz Planinu Gornju, Zelena čistka održana je i na području Sesvetskog Kraljevca gdje je organizator bila tvrtka Agroproteinka.  U akciji je sudjelovalo dvadesetak ljudi, a odvezeno je tridesetak kubika smeća. Ovim čišćenjem je upozoreno na potrebu nastavka akcije, jer  na žalost uz put u blizini spomenute tvrtke uz autoput, dužine gotovo 2 kilometara mnogo je navezenog smeća čak  opasnog odnosno kancerogenog azbesta. 


Pogledajte video koji su dronom snimili članovi udruge  Zelene i plave Sesvete.


Video: ZIPS

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2024. 11:59:14

Create Account