Mir i dobro - Pirotehnička sredstva nisu igračke

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 26.12.2019. 13:51:23
Mir i dobro - Pirotehnička sredstva nisu igračke

Foto: Mirnovec fb

 U Policijskoj upravi zagrebačkoj održana je tematska konferencija povodom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“ čiji je jedan od ciljeva smanjenje broja ozljeda koje uzrokuju nestručno, neoprezno i nezakonito rukovanje pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.



Ne dozvolite da planirana „komedija“  kojoj je cilj zabavno i ugodno provedeno vrijeme s najbližima,  završi kao „tragedija“ koju ćete vi i oni pamtiti cijeli život, jedna je od najvažnijih poruka koju su policijski djelatnici uputili javnosti.



Sudionici konferencije su bili voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc, voditelj Protueksplozijske službe Zlatko Sekačić, voditelj Službe prevencije Velimir Tišma i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

 

„Kod tragičnih događaja koji su posljedica neispravnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, pirotehnika je uvijek sporedni krivac, dok je glavni krivac nažalost čovjek odnosno osoba koja rukuje tim sredstvima, a ukoliko je on ujedno i roditelj posljedice su još i veće“- na samom početku rekla je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću  Marija Goatti. Također je istaknula da akcija „Mir i dobro“ ima tradiciju staru 26 godina i svojim djelovanjem kroz tu akciju policija nastoji podsjetiti građane na sigurno rukovanje i uporabu dozvoljenih pirotehničkih sredstava.

 

Voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc naglasio je važnost svih aktivnost koje policija provodi u sklopu akcije „Mir i dobro“. Akcija se provodi u razdoblju od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine, a pored ostalih ciljevi su joj održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme, kao i zabrana neovlaštene prodaje i neovlaštene uporabe pirotehničkih sredstava. Davor Novinc predstavio je osnovne kategorije u koje se razvrstavaju pirotehnička sredstva (F1, F2, F3 i F4 kategorije) kao i tko i gdje ih može prodavati, kupovati i koristiti. Posebno je naglasio da je prodaja pirotehničkih sredstava druge i treće kategorije (F2 i F3) dozvoljena isključivo od 15. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine, dok je njihova uporaba punoljetnim osobama dozvoljena isključivo od 27. prosinca 2019. godine do 1. siječnja 2020. godine. Također je upozorio na novčane kazne propisane zbog kršenja zakonskih normi te upoznao prisutne s njihovom visinom.

 

Voditelj Protueksplozijske službe Zlatko Sekačić upozorio je na teške posljedice koje može izazvati neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima, prvenstveno na lakše, ali i teške tjelesne ozljede te istaknuo da je, u cilju izbjegavanja neželjenih posljedica, najbolje da se građani pridržavaju zakonskih propisa, ali i samih uputa o načinu korištenja sredstava, koje se nalaze na pakiranju svakog od njih. Ujedno je iskoristio priliku još jednom upoznati građane da i dalje imaju mogućnost policiji predati oružje, eksplozivna i druga opasna sredstva bez sankcija te da će ih, po pozivu na 192, policija preuzeti na najsigurniji mogući način.   

 

Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma istaknuo je da zagrebačka policija provodi niz preventivnih programa i aktivnosti i u ovom području, a preventivno djelovanje policije usmjereno je i na najmlađe članove našeg društva pa tako Služba prevencije u suradnji s Protueksplozijskom službom, svake godine, već u rujnu započinje s provođenjem preventivnog programa kojem je cilj ukazati na opasnosti koje se mogu dogoditi prilikom uporabe pirotehničkih sredstava. Posebno je naglasio da petarde nisu igračke, te savjetovao roditeljima da ih ne poklanjaju djeci jer najbolja preventiva neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehničkih i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a blagdani se mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije, svečanije, a u konačnici i sigurnije.

 

Na samom kraju, voditeljica Goatti je istaknula zanimljivu poveznicu akcija „Mir i dobro“ i „Poštujte naše znakove“ koje policija provodi već dugi niz godina, a to je da se kroz njih uvijek ističe kako roditelji trebaju biti uzor i primjer svojoj djeci, te je još jednom pozvala roditelje da budu uzor i primjer svojoj djeci, ne samo u odnosu na prometnu kulturu već i vezano za rukovanje pirotehnikom. Također, pozvala je građane da ne kupuju pirotehniku na ilegalnom tržištu jer takva pirotehnika nije adekvatno skladištena te se nerijetko drži u vlažnim prostorijama, pri korištenju improviziranih sredstava dolazi do rizičnih situacija nad kojima izostaje kontrole, a neaktiviranim pirotehničkim sredstvima se ne treba približavati, pomicati ih ili rastavljati, jer sve navedeno pridonosi povećanom riziku od mogućeg ozljeđivanja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2024. 12:25:33

Create Account