Mnoge u Prigorju noćas je ponovo probudio potres

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.6.2020. 8:47:46
Mnoge u Prigorju noćas je ponovo probudio potres

Foto: Seizmološka slujžba

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u srijedu rano ujutro u 4 sata i 15 minuta slab potres magnitude 2,4 po Richteru s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca, izvijestila je Seizmološka služba.



Jutros, 10. lipnja 2020. godine u 04 sati i 15 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.4  prema Richteru, hipocentar se nalazio na dubini od 9 km, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS* ljestvice.

Posljednjih tjedana potresi su manje više redoviti, ali vrlo slabašni, uglavnom magnitude do 1,4 kakav je bio sinoć (utorak navečer) u 19,38 u istom epicentralnom području.

Podsjetimo, nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 Richtera, koji su se u jutarnjim satima 22. ožujka dogodili u prigorskom podnožju Medvednice, a većina najjačih potresa bila je na području Markuševca, dok je šest slabijih bilo i na području Sesveta (Šimunčevec, Vugrovec i Goranec), do danas ih je zabilježeno više od 1000, što su seizmolozi i očekivali. Umjeren potres magnitude 3,2 po Richteru koji se također dogodio u epicentralnom području oko Markuševca, 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Prema riječima seizmologa, naknadne potrese smirivanja tla koji su posljedica velikog potresa 22. ožujka, možemo očekivati još mjesec ili dva. No, kako živimo na trusnom području, bit će ih povremeno sigurno i u budućnosti, nadajmo se samo slabijih.

*EMS ljestvica (europska potresna ljestvica)  je prilagođena novim načinima građenja i novim materijalima. Mercalli-Cancani-Siebergova (MCS) i EMS ljestvice su usklađene tako da su im stupnjevi jednaki.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account