Muzej Prigorja proslavio svoj 40. rođendan.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.12.2017. 8:00:58
Muzej Prigorja proslavio svoj 40. rođendan.

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U petak u podne prigodnom svečanošću sesvetski muzej obilježio je 40. godišnjicu osnutka i djelovanja.



Mnogi uzvanici nazočili su rođendanskom skupu. Bilo je i onih koji su u to doba svojom tadašnjom političkom moći pomogli osnivanju muzeja prvotno kao zavičajne zbirke, a uskoro potom i muzeja kao institucije. 


Na jučerašnjem događanju javnosti je predstavljena rođendanska publikacija pod nazivom „Spomenar Muzeja Prigorja“ u kojem je više autora svojim pričicama pridonijelo osvijetljavanju stvaranja i stasanja našeg muzeja.


Uz predstavljanje „Spomenara“, tijekom proslave za posjetitelje su otvorene i dvije nove izložbe: izložbom „Vizualni identitet Muzeja Prigorja“ predstavljeni su rezultati natječaja za idejno rješenje vizualnog identiteta Muzeja, a izložbom „Sesvetski likovni umjetnici i gosti“ nastavljena je tradicija izlaganja radova umjetničke grupe koja na sesvetskom području djeluje više od trideset godina.


Realizaciju obljetničkog programa financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske čiji su predstavnici pozdravili uzvanike i goste na prigodom otvorenja svečanosti.



Muzej Prigorja, smješten u Sesvetama, zavičajni je muzej područja Sesvetskog Prigorja koje se prostire od istočnih obronaka Medvednice do rijeke Save. To je ujedno i područje najveće gradske četvrti Grada Zagreba, Gradske četvrti Sesvete.

Kao dio programa obilježavanja 40. obljetnice, tijekom ljeta ove godine proveden je Natječaj za dizajn vizualnog identiteta Muzeja Prigorja. Stručni žiri pod predsjedanjem Ivana Doroghya, redovnog profesora na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu birao je između dvadeset i tri rada te prvu nagradu dodijelio radu pod nazivom „MP Ključ“ autora Tomislava Mrčića. Druga nagrada pripala je radu pod nazivom „Muzej kao mjesto kojeg sačinjavaju njegovi eksponati i njegove priče“ autora Maria Petraka a treću je osvojio rad „Zavičaj“ autorice Lade Vlainić.

Izložba natječajnih radova „Vizualni identitet Muzeja Prigorja“ priređena je sa željom da se javnosti predstave nagrađeni radovi kao i svi ostali koji su bili u konkurenciji te da se posjetitelje, naročito stanovnike lokalne zajednice potakne na promišljanje o karakterističnim elementima kulturne baštine Sesvetskog prigorja o kojoj brine Muzej Prigorja. Izložba se može razgledati do 15. siječnja 2018.

Publikacija „Spomenar Muzeja Prigorja“, izdana u povodu obljetnice, posvećena je svima onima koji su tijekom svih četrdeset godina djelovanja Muzeja s njime surađivali i podržavali njegov rad. U njoj smo okupili priče nekih od mnogobrojnih dionika u kojima se prisjećaju zajedničkih iskustava i svog sudjelovanja u različitim aktivnostima Muzeja svih ovih godina.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account