Na najvišem sesvetskom vrhu ove nedjelje slavi se Dan Lipe

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 20.6.2020. 10:35:25
Na najvišem sesvetskom vrhu ove nedjelje slavi se Dan Lipe

Foto: HPD Lipa

Tradicionalni DAN LIPE, kao spomen na 18. lipnja 1967. kada je svečano otvoren planinarski dom  na Lipi za posjetitelje, Hrvatsko planinarsko društvo „Lipa“ obilježava u nedjelju, 21. lipnja na Lipi.

 

Za dolazak na Lipu organizirano je stručno vođenje uz vodiče planinarskog društva “Lipa“ od Gornje Kašine (okretište ZET-a) do doma na Lipi u trajanju od 2 sata. Iz Sesveta do Gornje Kašine dolazi se  autobusom ZET-a linije 263 koji iz Dupca polazi u 7.45 sati. U 8.20 sati započinje hodanje usponom kroz šumu na lokalitet Gradec te dalje do kapele sv. Jurja gdje se stiže do 9.30 sati. Tamo se priključuju planinari/izletnici koji će doći ZET-ovim autobusom linije 262 koji iz Dupca polazi u 9.00 sati, kao i oni koji će doći automobilom do parkirališta uz kapelu sv. Jurja. U 9.30 sati nastavlja se markiranom stazom br. 31 do planinarskog doma za što će trebati jedan sat.

 Prigodni program na Lipi započinje u 11.00 sati sv. Misom na otvorenom uz kapelu Hrvatskih mučenika koju predvodi pater Stjepan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove.

Poslije svete mise slijedi cjelodnevno druženje uz planinarska jela i pića na prostoru oko doma i na livadi uz kapelu.

Iz planinarskog društva mole sve koji će doći u nedjelju na Lipu da se maksimalno odgovorno ponašaju u provedbi mjera fizičkog distanciranja dana preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji propisuje osiguranje općih i posebnih higijenskih i sigurnosnih uvjeta u svezi COVID19.

Također se preporučuje da izletnici od opreme moraju imati planinarske cipele ili udobne visoke tenisice, trenirku ili planinarske hlače, slojevitu odjeću, štapove za hodanje, zaštitu od kiše i sunca, te naprtnjaču (ruksak). U naprtnjači nositi 1,5 litara vode, sendvič (hrane ima i u domu), energetske pločice, sredstvo protiv ugriza insekata i rezervne majice. Također podsjećaju da treba nositi i nekoliko vrećica u kojima će se otpaci ponijeti kući ili do najbližeg odlagališta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account