Na najvišem sesvetskom vrhu ove nedjelje slavi se Dan Lipe

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 20.6.2020. 10:35:25
Na najvišem sesvetskom vrhu ove nedjelje slavi se Dan Lipe

Foto: HPD Lipa

Tradicionalni DAN LIPE, kao spomen na 18. lipnja 1967. kada je svečano otvoren planinarski dom  na Lipi za posjetitelje, Hrvatsko planinarsko društvo „Lipa“ obilježava u nedjelju, 21. lipnja na Lipi.

 

Za dolazak na Lipu organizirano je stručno vođenje uz vodiče planinarskog društva “Lipa“ od Gornje Kašine (okretište ZET-a) do doma na Lipi u trajanju od 2 sata. Iz Sesveta do Gornje Kašine dolazi se  autobusom ZET-a linije 263 koji iz Dupca polazi u 7.45 sati. U 8.20 sati započinje hodanje usponom kroz šumu na lokalitet Gradec te dalje do kapele sv. Jurja gdje se stiže do 9.30 sati. Tamo se priključuju planinari/izletnici koji će doći ZET-ovim autobusom linije 262 koji iz Dupca polazi u 9.00 sati, kao i oni koji će doći automobilom do parkirališta uz kapelu sv. Jurja. U 9.30 sati nastavlja se markiranom stazom br. 31 do planinarskog doma za što će trebati jedan sat.

 Prigodni program na Lipi započinje u 11.00 sati sv. Misom na otvorenom uz kapelu Hrvatskih mučenika koju predvodi pater Stjepan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove.

Poslije svete mise slijedi cjelodnevno druženje uz planinarska jela i pića na prostoru oko doma i na livadi uz kapelu.

Iz planinarskog društva mole sve koji će doći u nedjelju na Lipu da se maksimalno odgovorno ponašaju u provedbi mjera fizičkog distanciranja dana preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji propisuje osiguranje općih i posebnih higijenskih i sigurnosnih uvjeta u svezi COVID19.

Također se preporučuje da izletnici od opreme moraju imati planinarske cipele ili udobne visoke tenisice, trenirku ili planinarske hlače, slojevitu odjeću, štapove za hodanje, zaštitu od kiše i sunca, te naprtnjaču (ruksak). U naprtnjači nositi 1,5 litara vode, sendvič (hrane ima i u domu), energetske pločice, sredstvo protiv ugriza insekata i rezervne majice. Također podsjećaju da treba nositi i nekoliko vrećica u kojima će se otpaci ponijeti kući ili do najbližeg odlagališta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.10.2020. 13:25:20

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account