Na Šija Vrhu gradit će se srednjoeuropski vatrogasni centar?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2020. 17:13:10
Na Šija Vrhu gradit će se srednjoeuropski vatrogasni centar?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Lokacija bivšeg vojnog skladišta na Šija Vrhu idealna je za izgradnju kako nove ispostave JVP-a Zagreb za područje Sesveta, tako i srednjoeuropskog centra za obuku vatrogasaca.




Već dulje vremena traje prvo ideja, pa potom rasprava o dolasku u Sesvete ispostave Javne vatrogasne postrojbe. Odgovor na pitanje, zašto bi uopće JVP Zagreb u Sesvetama izgradio i postavio svoju ispostavu je to što ne mogu zadovoljiti kriterij o dolasku na mjesto požara u roku petnaestak minuta. Iz Dubrave im do Sesvetskog prigorja treba  dosta više, osobito do nekih najsjevernijih naselja.  


Stoga je svojevremeno narasla ideja o izgradnji ispostave na dijelu prostora sesvetskog sajmišta. No, problem je prelazak pruge, pa bi se moglo lako dogoditi da zbog toga stignu kasnije negoli iz Dubrave. 


U međuvremenu netko se dosjetio da bi prostor negdašnje vojarne na Šija Vrhu bio idealna lokacija za tu namjenu. Naime, s tog je prostora ravnomjeran i nesmetan izlazak na bilo koju stranu, a gotovo sesvetsko zemljopisno središte zadovoljava svaki postavljeni kriterij. Upravo u smislu razvoja te ideje Sesvećani su prije malo više od godine dana pozvali tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića koji je u Sesvetama razgledao nekoliko bivših vojnih lokacija danas tek parcela u vlasništvu države.  


Fotografije  aktualnog stanja bivše vojarne Šija Vrh pogledajte u galeriji. Niže je fotografija bivšeg ministra Gorana Marića sa suradnicima na lokaciji Šija Vrh, 17.12.2018.





Naime, da bi se na bilo kojoj vojnoj lokaciji nešto gradilo država treba taj prostor nekome pokloniti, zamijeniti, iznajmiti ili prodati. U tom smislu je krajem 2018.  ministar i  doveden na lokaciju bivšeg vojnog objekt Šija Vrh koji je danas potpuno devastiran i većina objekata su srušeni, a služi tek kao ilegalno odlagalište svakakovog otpada.  


Ministar je tada obećao da ne nakon prihvaćanja zahtjeva na tu temu brzo prionuti rješavanju tog prostora. U međuvremenu je sazrela još jedna ideja. Obzirom da se radi o velikom i kako rekosmo pozicijski idealno smještenom lokalitetu, predloženo je da se uz samu vatrogasnu ispostavu izgradi veliki poligon za obuku vatrogasaca za područje jugoistočne Europe. Takvi centri već postoje u nekim zemljama, a ovo bi bio prvi za šire područje ovog dijela Europe. 


Centar bi se gradio europskim novcem. Nedavno je iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, koja bi rukovodila cijelim pogonom, odaslan dopis u nadležno ministarstvo o potrebi prenamjene vojarne Šija Vrh. 


Jedini problem u realizaciji toga što i Krapinsko Zagorska županija zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom ima sličnu ideju. Na području bivše vojarne u Stubičkoj Slatini, Hrvatska vatrogasna zajednica namjerava izgraditi suvremeni Centar za obuku vatrogasaca i ispitivanje vatrogasne opreme i tehnike za vatrogasce iz Hrvatske, Slovenije, ali i ostalih susjednih zemalja.  Taj se projekt također misli graditi europskim novcem. 


Teško da  će Europa dati novac za dva takva velika centra udaljena kakvih dvadesetak kilometara zračne linije. Tko će biti brži, uporniji i bolje izlobirati tamo gdje treba, dobit će na svom prostoru jedan vrlo vrijedan međunarodni objekt.


Nadajmo se mi u Sesvetama.





Create Account