Na svjetski Dan darivatelja krvi u Sesvetama održana akcija darivanja krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.6.2018. 15:24:05
Na svjetski Dan darivatelja krvi u Sesvetama održana akcija darivanja krvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jučer na sam svjetski Dan dobrovoljnih darovatelja krvi, u Sesvetama je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.



Akcija je, kao i do sada, održana u prostorijama Udruženja obrtnika Sesvete u Ninskoj ulici u vremenu od 11,30 do 16,30.


Uobičajeno je da se na akciju odaziva pedesetak darovatelja, pa je tako bilo i ovog puta. Odazvao se 51 darovatelj od kojih desetoro iz zdravstvenih razloga, najčešće zbog preniskog željeza ili nepravilnog tlaka nisu mogli dati krv, pa je tako prikupljena 41 doza dragocjene tekućine. Treba reći i da je na akciju došao jedan novi darovatelj.


Kao i više puta do sada čuli smo od pojedinih darovatelja koji nisu došli na akciju, da im ne odgovara termin između 11,30 i 16,30. Jedni bi ranije, drugi kasnije. Na žalost,  trajanje akcije određuje Zavod za transfuzijsku medicinu na osnovu odazvanih građana na akciju, a odazvanih neće biti više ako se termin ne produži i tu je začarani krug iz  kojeg Crveni križ ne može ili ne zna odnosno ne želi izaći. 


Naime, vjerojatno je poznato da sesvetski Crveni križ ne postoji već dugo, da je u Sesvetama samo ispostava gradskog Crvenog križa kojeg, čini se, Sesvete baš previše i ne zanimaju. Vjerujemo da bi sesvetska samostalna organizacija Crvenog križa znala naći izlaz iz ove pat pozicije zbog koje mnogi sesvetski dobrovoljni darovatelji krvi odlaze u Petrovu 3 na darivanje krvi negoli da dođu kod sebe doma, u Sesvete. 


U svakom slučaju sesvetski djelatnici zagrebačkog Crvenog križa svima koji su se odazvali najtoplije zahvaljuju, većinu darovatelja i sami poznaju, te pozivaju naredni puta i ostale da se pokušaju organizirati i dođu na davanje krvi u svoj kvart gdje uvijek vlada prijateljska, gotovo kućna atmosfera. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account