Najbolji mladi informatičari pripremaju se za informatičku olimpijadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.7.2018. 20:31:17
Najbolji mladi informatičari pripremaju se za informatičku olimpijadu

Foto: Screenshot HTV

Na otoku Krku traju pripreme naših Olimpijaca za Olimpijade u Poljskoj, Rusiji i Japanu. 



U kampu se nalazi najviše osvajača Olimpijskih medalja za Hrvatsku. Ne radi se, naravno, o sportskim nego informatičkim Olimpijadama! Nakon idućih natjecanja, brojka hrvatskih medalja na njima mogla bi se približiti brojci 100!


Državni prvaci i dalje u školskim klupama. U kampu mladih informatičara nema vremena za odmor. S prošlogodišnje prve juniorske olimpijade vratili su se kući s jednim zlatom, srebrom i broncom, ove godine u Rusiji žele biti još bolji.


Kamp je namijenjen podizanju forme i pojačavanju programerskog znanja prije velikh natjecanja koje ih očekuje ovo ljeto, kaže Nikola Dmitrović, voditelj Kampa mladih informatičara.


Stariji olimpijci pripremaju se za Srednjoeuropsku olimpijadu u Poljskoj i Svjetsku u Japanu. Voditelj tima Ivan Piljek predviđa dva zlata srebro i broncu.

Moj tim se sastoji od 4 igrača svi su ove godine iz MIOC-a i prvi puta u povijesti imamo djevojku, na što smo jako ponosni, kaže.


Paola je samozatajna i nije htjela pred kamere, ali u programiranju, kako kažu - rastura. Kada im ponestane elana, malo glazbe dobro dođe. A dobro bi im došla i koja novčana stimulacija, no to je u Hrvatskoj očito nemoguća misija.


Osobno sam jednom davno bio član Povjerenstva u Ministarstvu u kojem se pričalo kako bismo mogli nagrađivati olimpijce i čak smo donijeli neki plan, ali Vlada se promijenila i nikada to nije vidjelo svjetlo dana, otkriva Dmitrović.


I jedan zanimljiv podatak: u 25 godina, koliko hrvatski učenici sudjeluju na raznim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama iz informatike, osvojili su više od 80 medalja, od toga 11 zlatnih.


Izvor: HRT



Create Account