Najstarije prigorske lipe 'z Planine Donje, bit će klonirane

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.5.2021. 12:27:50
Najstarije prigorske lipe 'z Planine Donje, bit će klonirane

Foto: Mario Spajić

Vjerojatno najstariji živi  organizmi na području Sesveta su dvije lipe na Planini Donjoj kod crkve sv. Jurja.




Vrlo malo građana Sesveta zna podatak o starim lipama na Planini Donjoj kod crkve. Stručnjaci vizualno procjenjuju njihovu starost na oko 600 godina, no, ona će biti, nadajmo se skoro, "očitana" suvremenim tehnologijama. Lipe su stare, već prilično oštećene što nije čudo obzirom na dob ovih starica, pa bi bilo šteta da ih izgubimo u slučaju da usahnu ili na drugi način budu uništene.


"Stručnjaci kažu da upravo genetski materijal ovih lipa treba očuvati i razmnožiti, jer kad su one samostalno proživjele toliko godina na tom prostoru, očito su najbolje prilagođene prigorskim uvjetima uz visok stupanj njihove otpornosti na bolesti i štetnike s ovih prostora", rekao nam je Radoslav Dumančić prilikom jučerašnjeg obilaska ovih prekrasnih lipa, vjerojatno starijih od same crkve. 


Upravo iz razloga očuvanja njihovog genetskog materijala udruga Zelene i plave Sesvete pokrenula je projekt kloniranja lipa iz Donje Planine, a cijeli projekt kloniranja trebao bi prvo provesti Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Instituta za šumarstvo iz Jastrebarskog. Kasnije bi mogli nastupiti i rasadničari.


"Čini se da smo došli u pravi trenutak, nismo zakasnili i spasit ćemo vaše lipe, te ih još k tome rasprostraniti", uz ostalo nam je rekao dr. sc. Mladen Ivanković, predstojnik navedenog Zavoda za genetiku. "NA isti smo način od izumiranja spasili i najpoznatiju Gupčevu lipu koju danas možete i kupiti, te ju posaditi uz certifikat da se radi o identičnom genetskom materijalu kao i Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici", dodaje Ivanković napominjući da će isto biti i s osim našim prigorskim lipama iz Donje Planine.


"Za početak ćemo pedesetak ili stotinjak stabala naših lipa darovati odnosno posaditi našim, sesvetskim institucijama, školama, vrtićima, pokraj crkava i slično, čime ćemo nadamo se zauvijek očuvati ove naše lipe, a potom, ako rasadničari pokažu interes, a mislim da nema razlog ga ne pokazu, ove će se naše lipe identičnog genetskog materijala s certifikatom moći i kupiti. To je naš cilj, a početna sredstva smo već osigurali u vidu osobne donacije našeg sugrađana, ministra vanjskih poslova RH Gorana Grlića Radmana", zaključio je Dumančić.


Pogledajte kako ove dvije starice izgledaju u prirodi, te video izjave aktera početka projekta.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account