Nakon pobune građana počelo čišćenje otpada s deponija kraj groblja Markovo Polje (video s deponija)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.2.2020. 13:16:48
Nakon pobune građana počelo čišćenje otpada s deponija kraj groblja Markovo Polje (video s deponija)

Foto: Sesvete danas

Građani su se pobunili protiv deponija otpada s groblja Markovo Polje, te medijima poslali fotografije i filmove, nakon čega je uslijedila žurna reakcija odgovornih.
Goblje Markovo Polje ima privremenu deponiju otpada nastalog na groblju, a taj se prostor nalazi u neposrednoj blizini groblja i o tome smo svojedobno već pisali. Tada su nam na naš upit odogovorili da se radi o privremenom deponiju, te da se on povremeno čisti. 


Međutim, čini se da od blagdana Svih Svetih taj prostor nije očišćen, te se na njemu nagomilalo stotine i stotine kubika izgorenih lampaša i drugog otpada koje nastaje na groblju. Ta vrlo ružna slika zasmetala je mnogim građanima koji su proteklih dana fotografije i video snimke poslali medijima. Zanimljivo da je uslijedila munjevita zajednička reakcija  Gradskih groblja i Čistoće koji su počeli sanirati taj prostor čistiti ga i pripremati za odvoz. Video snimku gomile smeća s groblja objavio je na svom fb profilu aktivist Ivan Dokša koji nam je potvrdio da su i njemu prethodno mnogi građani poslali fotografije planina smeća s deponije. Snimku možete na dnu članka.


Direktor Gradskih groblja Patrik Šegota ponovo je potvrdio da se radi o privremenom deponiju. Za Radio Sljeme je izjavio kako ni on nije sretan s takvim rješenjem, međutim kako je u skladu sa zakonom i svim propisima privremeno odložiti ovakvu neopasnu vrstu otpada na vlastitom prostoru, što spomenuta parcela i jest. "Nakon blagdana Svih Svetih, te Božića i Nove godine ostale su velike gomile izgorenih lampaša, vijenaca od prirodnih i umjetnih materijala koje moramo nekamo privremeno odložiti do konačnog odvoza tog otpada na njegovo zbrinjavanje, te smo dužni taj prostor očistiti u roku od 12 mjeseci što mi i činimo", sukus je Šegotinog obraćanja. 


Istovremeno je najavio novi plan gospodarenja otpada nastalog na svim gradskim grobljima koji bi trebao zaživjeti u roku dvije godine, te bi tada nestale i ovakve ružne slike pokraj groblja Markovo Polje, koje bi u doglednoj budućnosti trebalo postati najveće hrvatsko groblje. 


Inače, prema planu groblje bi prvo trebalo proširiti upravo na parcelu gdje se sada nalazi ovaj privremeni deponij, a tek u narednoj fazi širi se na područje južno od sadašnje prometnice kojom se do groblja dolazi.  Prostor za širenje je otkupljen i u vlasništvu je Holdinga, izrađeni su idejni projekti i moguće već naredne godine moglo bi krenuti proširenje ukoliko se do tad potroši slobodni prostor za ukop s aktualne grobne površine.


Video: Ivan Dokša

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.5.2020. 16:56:47

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account