Nastavlja se slijeganje tla, od sinoć novi potresi, veliki broj građevina "u crvenom"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.3.2020. 10:21:35
Nastavlja se slijeganje tla, od sinoć novi potresi, veliki broj građevina "u crvenom"

Foto: fb grupa/Zagrebački potres 2020 - vaše info za seizmologe/Vilko Klein

Seizmološka služba PMF-a zabilježila je od sinoć do nedjeljnog jutra nekoliko slabijih potresa koje su osjetili građani epicentralnog područja.


Nekoliko potresa od subote navečer do nedjelje ujutro dogodilo se u epicentralnom području. Radi se, kako tvrde u Seizmološkoj službi Geofizičkog odsjeka PMF-a, uobičajenom slijeganju tla nakoj velikog potresa koji je točno prije tjedan dana pogodio područje podno Medvednice. Svi ti potresi bili su magnitude niže od 2 Richtera, točnije većina od 1,3 - 1,5 Richtera, za što seizmolozi ne izdaju posebne ocjene niti mjerenja. 


Ovi potresi ne mogu nanijeti nikome baš nikakvu materijalnu štetu, međutim teško uznemiruju građane epicentralnog područja koji su zbog velikog potresa i nekoliko snažnih naknadnih pretrpjeli znatnu psihičku traumu, a stalna zemljana aktivnost jednostavno ne dozvoljava da iz nje izađemo.


O razmjerima šteta govori i podatak kojeg je Ured za upravljanje u hitnim situacijama objavio u nedjelju ujutro, pozivajući pri tom građane koji su "u crvenom", da se jave za potreban smještaj.


Prema toj informaciji od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, čak 9.642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je do sada ukupno 1.900 građevina, a brzi izvidi statičara još uvijek traju.


"Ponovo pozivamo sve građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju", javljaju iz gradskih službi.


Što se tiče područja Sesveta, za sada, prema našim dosadašnjim spoznajama, 8 građevina je dobilo crvenu naljepnicu na vrata, od čega su tri sakralna objekta, jedan je škola, jedan gospodarske namijene, te tri stambena, a nekoliko desetaka je žutih naljepnica "privremeno neupotrebljivo", što ne znači da se u njima ne može boraviti na vlastitu odgovornost uz posebne mjere opreza i potrebe brze sanacije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account