Ne nasjedajte na internetske prevare

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2021. 11:17:55
Ne nasjedajte na internetske prevare

Foto: Pixabay

Pokušaji internetskih prevara svakodnevne su  i mnogi su građani do sad iskusili pokušaj prevare, a neki lakovjerni i nasjeli. 



Naš sugrađan koji svakodnevno zbog poslovnih i privatnih razloga koristi internet podijelio je s nama svoje iskustvo s pokušajem internetske prevare. 


"One su svakodnevne i vjerujem da su mnogi već imali iskustva s pokušajem krađe identiteta ili bankovnih računa odnosno kartica", kaže nam sugovornik koji je ovaj put želio ostati anoniman, ali kaže da je i sam bio žrtva pokušaja prevare, srećom iskusan je u internetskoj komunikaciji, pa nije nasjeo. Poslao nam je screenshot (presliku zaslona) svog računala na kojem je dobro vidljiv pokušaj prevare. 




U tom pokušaju kriminalci se predstavljaju kao određena financijska institucija koja uvjerava žrtvu da joj nešto nije u redu s kreditnom karticom, te ju pozivaju na klikanje određenih poveznica u poruci, kao i  vjerojatno traženje imena, brojeva kartica i lozinki.


I naš sugrađan koji nas je na ovo upozorio i  informatički stručnjaci savjetuju građanima kada dobe ovakvu ili slične sumnjive poruke, jednostavno ih odmah izbrišu i ništa po njima ne klikaju. U suprotnom se izlažu velikoj mogućnosti prevare i krađe novaca s računa. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.7.2023. 14:08:56

Create Account