Nezadovoljstvo "divljim" obilaznicama gradilišta raskrižja u Soblincu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2020. 10:33:23
Nezadovoljstvo "divljim" obilaznicama gradilišta raskrižja u Soblincu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zbog potrebe zatvaranja prometa na gradilištu raskrižja u Soblincu promet se preselio na lokalne obilaznice, zbog čega su prvo prosvjedovali jedni, a sada prosvjeduju drugi građani.



Gradilište na križanju vrlo prometnog pravca DC3 Zagreb - Goričan koji se u tom naselju, u kojem je ujedno i glavna ulica, imenuje kao Soblinečka ulica s dvije sporedne, za posljedicu je imalo zatvaranje prometa na tom dijelu gdje se u sam trup križanja ugrađuje kanalizacijski kolektor budućeg kanalizacijskog sustava za veći dio Sesvetskog prigorja, zbog čega je šire područje samog križanja posve raskopano. 


Unaprijed je planiran smjer obilaska javnog prijevoza zbog čega su dvije okolne ulice proširene. No, na njih je odmah bio preseljen ujedno sav promet zbog čega su stanari provjedovali tražeći ograničenje prometa, posebice zabranu teškog tranzitnog prometa, za koji je službeno određen obilazak preko zagrebačke obilaznice Popovec - Sveta Helena - Soblinec ili Kašina - Sesvete - Soblinec  i obrnuto, no malo tko je doista  i koristio službeni obilazni pravac. 


Ubrzo je nakon provjeda policija i zagrebačko prometno redarstvo uspostavilo režim prometa Krapinskom i Ličkom, kojima se od tad propuštaju samo vozila lokalnog stanovništva ili lokalna dostavna vozila. Svi ostali se upućuju na obilazne pravce. 


To je pak stvorilo drugi problem. Mnogi vozači otkrili su neke druge obilazne prometnice, a koje pak isto tako ne mogu podnijeti toliki promet. Stoga je tamošnje lokalno stanovništvo također počelo tražiti zaštitu. Evo jednog dopisa u našu redakciju mještanke Šija Vrha.


"Zbog radova u Soblincu, sređena je ulica kojom je trebao biti uspostavljen obilazak gradilišta. Dakle, stanari te ulice dobili su kompletnu infrastrukturu. Znalo se da će to biti obilazni put, ali dok im se radilo mudro su šutili. Sad kada je sve gotovo i spremno za obilazak, gospoda iz te ulice se pobunila jer im je prometno i naravno prošlo im je to!!!! 

Sad ljudi normalno traže drugu alternativu, sve se prebacilo na Šija Vrh, nije problem strpit ćemo se dva mjeseca, problem je što taj put nije sređen, ne mogu se dva auta normalo razmijeniti, a zamislite tek kad naiđe neki šleper. Da ne pričam koliko je cesta loša i kritična. Puno je šetača i biciklista. Divlje se vozi! Pitanje je dana kada će netko nastradati! Molim Vas poduzmite nešto po tom pitanju!", piše nam čitateljica.


Za sada, kako je planirano, radovi koji uvjetuju potpuno zatvaranje raskrižja u Soblincu, trebali bi biti završeni 15. svibnja. Hoće li tada biti doista završeni i ako hoće znači li to ujedno i puštanje prometa kroz raskrižje, pa makar i naizmjence jednom trakom ovog trenutka nije nam poznato. Čim se promet pusti kroz križanje, u bilo kojem formatu, nestat će potreba obilaska, a time ujedno i ovi prometni problemi.


Nadajmo se da do tog trenutka neće biti veće štete od ljutnje i zabrinutosti dijela građana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account