Noćas počinje ljetno računanje vremena

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.3.2020. 12:46:00
Noćas počinje ljetno računanje vremena

Foto: Ilustracija

U nedjelju, 29. 3. u 2 sata ujutro  pomičemo kazaljke na 3 ujutro. Hoće li ovo pomicanje uskoro otići u povijest?Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do 2021., sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta, očito ima više mana nego prednosti. 


Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor - ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali. 


Prva je mijenjanje vremena  predložio Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar - ni ekološki, a ni financijski.


Pomicanje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga; u više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca. Također, pomicanje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno utjecati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.


Mnogi se pitaju, koje je mjerenje vremena pravilno?  U principu u našoj je zemlji zimsko vrijeme pravilo - tijekom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne, a i prije početka pomicanja kazaljki imali smo zimsko računanje vremena, samo se ono tada nije zvalo tako.  


No, ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska odluči na ljetno računanje vremena, pošto je ipak turistička zemlja. U tom slučaju, najveći problem ljudima biti će ustajanje zimi po mraku. 


Kako sada stvari stoje, ovo bi nam moglo biti posljednje pomicanje kazaljki na ljetno računanje vremena, ako situacija s pandemijom i u tom segmentu nešto ne promijeni.Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account