Obilje gljiva na izložbi sesvetskog Gljivarskog društva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.10.2018. 13:06:31
Obilje gljiva na izložbi sesvetskog Gljivarskog društva

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gljivarsko društvo Sesvete tijekom ove subote i nedjelje izlaže više od 150 vrsta gljiva.



Izložba gljiva koju je jutros u prostoru Muzeja Prigorja postavilo Gljivarsko Društvo Sesvete zainteresirala je mnoge Sesvećane koji su ju već od dopodneva posjetili kako bi vidjeli što sve  od gljiva raste u našim šumama. 


Izložbu je postavio naš Sesvećanin inače predsjednik Hrvatskog mikološko gljivarskog saveza, certificirani determinator, prof. Branko Bartolić.

„Mnogi ljudi kroz godinu odlaze u šume i beru te, kako ih mi zovemo, šumske plodove. Pri tome je dobro da uberu samo one gljive koje dobro poznaju i potpuno su sigurni da su jestive. Za sve one koji nisu sigurni u svoje poznavanje gljiva bilo bi najbolje da se učlane u neko gljivarsko društvo gdje će dobiti potrebna prva saznanja o gljivama, a isto tako kada se vrate iz berbe, mogu se javiti svojim kolegama iz društva koji bolje poznaju gljive od njih i zatražiti savjet u njihovu prepoznavanju”, rekao nam je Bartolić dodajući  kako se sve više građana uključuje u rad gljivarskih društava, a što pak za posljedicu ima  sve manje incidenata zbog konzumacije otrovnih gljiva.


Ova duga i sušna jesen, kaže Bartolić, ne pogoduje gljivarima, jer znano je da gljive vole vlagu u tlu i zraku. 


Na izložbi, na koju je ulaz besplatan, a tek tko želi može donirati koju kunu društvu ili kupiti njihovu majicu, posjetitelji mogu dobiti savjet, ali mogu i sami donijeti gljivu ili gljive koje su ubrali, da ih se determinira. 


Izložba je otvorena danas do 19 sati, a sutra u nedjelju od 9 do 19 sati. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 12.9.2022. 11:07:41

Create Account