Obilježavamo Dan antifašističke borbe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2020. 8:57:32
Obilježavamo Dan antifašističke borbe

Foto: Ilustracija

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe u sjećanje na hrvatske antifašiste koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi.



Nakon uvođenja ovog blagdana kao državnog praznika, dio građana je negodovao, smatrajući ga komunističkim blagdanom. Međutim treba podsjetiti da je upravo hrvatski narod iznio borbu protiv fašizma na na prostoru Hrvatske i danas nam susjednih zemalja. Od 800 tisuća boraca NOR-a na krajem rata prostoru bivše Jugoslavije, gotovo 500 tisuća bili su Hrvati. Današnja Europa počiva na antifašističkim tekovinama i obilježava današnji dan kao poruku mladima da se u budućnosti fašizam ne ponovi.


Uoči praznika poruku je građanima uputio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić:

Antifašizam je dio europskoga i svjetskog povijesnog naslijeđa koji je s razlogom ugrađen u temelje modernih demokratskih društava, a svoje je mjesto našao i u Ustavu Republike Hrvatske. Tragedija iz prve polovice prošlog stoljeća nas opominje i danas. Mir, slobodu i ravnopravnost, toleranciju i ljudska prava uvijek i na svakome mjestu treba promicati i potvrđivati te se za njih valja  boriti!
To dugujemo sebi, vlastitoj djeci, posebice onima koji su u  mračnoj povijesnoj epizodi iz 40-ih godina prošlog stoljeća imali snage stati u obranu univerzalnih ljudskih vrijednosti i demokratskih sloboda, spremni i na najveću moguću žrtvu.
Hvala im na tome!
Zato sam sretan što naš Zagreb zajednički gradimo kao grad slobode i prostora za solidarnost, toleranciju i kulturu dijaloga te kao mjesto u kojem se multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost živi, grad okrenut budućnosti kojemu je dostojanstvo svakog čovjeka važno!


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.6.2023. 13:15:38

Create Account