Od 1. studenog treba i danju voziti s upaljenim svjetlima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.10.2020. 9:04:23
Od 1. studenog treba i danju voziti s upaljenim svjetlima

Foto: Ilustracija

Umjesto dosadašnjeg pravila da prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena treba i danju voziti s upaljenim svjetlima, od lani je ta obveza regulirana datumom.
U očekivanju skorog ukidanja dualnog sustava računanja vremena, uveden je propis paljenja svijetla na vozilima s datumom. Tako od prošle godine vrijedi propis da sva vozila i tijekom dana moraju voziti s upaljenim svjetlima i danju od 1. studenog do 31. ožujka. 


Iako se struka zalagala da se zakonski uredi obveza cjelogodišnje obveze vožnje s upaljenim svijetlima na vozilima, zakon (političari) nisu uvažili argumente struke, te, iako je Hrvatska svojevremeno imala na snazi zakon o cjelogodišnjoj obvezi vožnje s upaljenim svijetlima i danju, vraćeno je na staro, dakle s obvezom u jesensko - zimskoj sezoni. 


Sreća je da u drugim državama politika ipak donekle sluša struku, pa je tako već niz godina na snazi obveza proizvođača vozila za ugradnjom dnevnih svjetala čime je izbjegnuta zabuna ili zaboravljivost vozača o potrebi paljenja svjetla danju. Naime, struka je davno već dokazala da je i danju i po najjačem suncu vozilo osvjetljeno vlastitim svjetlima daleko vidljivije negoli bez njega. Osobito u tmurnim jesenskim danima kada druga vozila uglavnom samo zamjećujemo kao siluetu, baš kao što to otprilike izgleda i na naslovnoj fotografiji ovoga članka, dok svjetla vidimo jako dobro.


Stoga, ukoliko još uvijek imate vozila bez ugrađenih dnevnih svjetala, a ima nas još vijek jako mnogo, ne bismo trebali razmišljati hoćemo li ili ne upaliti svjetla na svojim vozilima i danju.  Neka svjetlo stalno gori, za veću sigurnost svih u prometu. A kazna za neupaljena svjetla danju u jesensko-zimskoj sezoni iznosi 300 kuna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.10.2020. 9:28:25

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account