Održan 7. festival Visibaba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.2.2020. 17:45:42
Održan 7. festival Visibaba

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Proljeće je nepobitno stiglo, prvi vjesnik proljeća, visibabe već su u punom cvatu, a to znači da je bilo krajnje vrijeme za organizaciju 7. Festivala visibaba, jedinstvenog takvog događaja u Hrvatskoj.




Festival visibaba prije sedam godina pokrenula je ekološka udruga Planinska družina iz Gornje Planine. Ekološki je to festival, jer, znano je da visibabe cvatu tamo gdje su im očuvana njihova prirodna staništa, pa se stoga udruga koja se brine o okolišu prostora u kojem stanuju njeni članovi, odlučila veliki dio svog truda posvetiti toj ugroženoj, skromnoj, a opet prelijepoj proljetnici. Naravno da se Festival visibaba održava u vrijeme njihove intenzivne cvatnje, pa je stoga datum održavanja ove manifestacije vrlo promjenljiv.


"Ha, imali smo od najkasnijeg festivala tamo već negdje početkom travnja, pa do ove godine koja nam je najranija do sad, a to nam valjda nešto govori o našoj klimi", rekao nam je Njegoslav Blažek, predsjednik udruge, po zanimanju privatni detektiv koji se već prije dosta godina doselio u Gornju Planinu gdje sa svojom obitelji uživa u još vijek podosta očuvanoj prirodi, a kojeg prijatelji i znanci jednostavno zovu Sova.


Upravo je Sova bio inicijator osnivanja udruge koju su brzo i rado prihvatili mnogi Planinci, pa su tako već uredili nekoliko mlinova koji su još davno mljeli žito na potoku Vukov dol. Danas su uz pomoć udruge očuvana tri mlina, odnosno četiri ako se računa i onaj koji je još djelomično ruševan, ali je spašen od daljnjeg propadanja i nadamo se zahvatima njegove obnove. 


Najočuvaniji je Igrecov melin kojem je ove godine vrlo zanimljivo i originalno uređen interijer,  a oko kojega se i događaju manifestacije, ranoproljetna Festival visibaba i jesenska, Jesen u Planini. 


I ove je godine ovaj proljetni posjetilo mnogo znatiželjnika i zaljubljenika u prirodu. Pristigle su cijele obitelji, odrasli, djeca i četveronožni dlakavci koji su također ovdje uvijek dobrodošli. 


Uz raznovrsne igre za djecu, posebno treba istaknuti da je ove godine postavljena putem edukativnih ploča izložba o prošlosti, ali i budućnosti gospodarenja otpadom. Izložba „Gospodarenje otpadom od prapovijesti do danas“, autorice dr. sc. Kornelije A. Giunio, voditeljice Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar, daje pregled razvoja gospodarenja otpadom od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka do današnjih dana, s pogledom na budućnost. Informira građane o važnosti recikliranja otpada i potiče na veći osobni doprinos i odgovornost u postupanju s otpadom. Izložbu su 2014. godine organizirali Zadarska županija, Grad Zadar i tvrtka Eko d.o.o., a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Bio je to idealan dan kako lijepo i ugodno nedjeljno popodne provesti u prirodi, dajući podršku jednoj ekološkoj akciji, pa uz to na friškom zraku uživati u čistoj prirodi i pokazati mlađima kako je pametnije provoditi vrijeme u takvim aktivnostima na otvorenom, negoli u zatvorenom prostoru pred raznoraznim ekranima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2023. 11:24:15

Create Account