Održan Fašnik u dječjem vrtiću Šegrt Hlapić

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.2.2018. 18:05:31
Održan Fašnik u dječjem vrtiću Šegrt Hlapić

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Današnji fašnik proslavljen je u sesvetskom dječjem vrtiću Šegrt Hlapić pravom prigorskom svadbom.


Mužikaši su nestrpljivo čekali sa svojom ekipom, klencerice bile spremne u sali za vjenčanje, svi gosti na svadbi nestrpljivi, mladoženja pogledavao naokolo očekujući dolazak mlade, a kum gledajući u prazno već polako oplakivao svoj puni šetoflin koji bu taki bil prazen. Još su samo falile mlada i njezina kuma. No, zaorila se putna i mužikaši su krenuli na mjesto svadbe. Uslijedile su uobičajeno, prigorski, dvije podvale za mladu, dok se konačno nije na vrhu brega pojavila Ona sa svojom kumom, ponosno polako i elegantno silazeći korak po korak do svadbene dvorane. ...i svadba je mogla započeti!


Ovo može vjerovati samo onaj tko je to vidio, a događalo se na fašnički utorak u dječjem vrtiću Šegrt Hlapić!


Oganizaciju ovog radosnog događaja vrlo je stručno i promišljeno odradio tim odgojitelja u matičnom objektu pod nazivom  „Kamena s ramena“  koje su činili slijedeći  članovi: Andreja Bastalec,  Dinka Filipčić, Marina Govorčin, Helena Hodak, Anja Ilić, Željka Ivković, Ksenija Kordek, Boris Ložnjak, Darija Marković, Lidija Petir,  Mirjana Roklicer, Zinka Sabolović  i  Domagoj Tikvić.

 

Sudionici uprizorenja koje je bilo  namijenjeno i primjereno  prvenstveno djeci, ali  i odraslima bila su djeca iz odgojnih skupina Jabuke, Pahuljice, Pingvini i Slonići, a djeca  iz ostalih skupina u matičnom  objektu također  su aktivno sudjelovala u ovom događanju u ulozi svadbenih gostiju koji su  se maskirani   zabavljali na svadbi.


Ova aktivnost osmišljena je u svim potrebnim detaljima i segmentima, te vrlo je pomno pripremljena.  Odabrana je  odgovarajuća  svadbena glazba iz prigorskog kraja, nošnje za djecu i odrasle,  a odgojitelji su zajedno s djecom izradili kaširanjem sve što je bilo potrebno za svadbeni ugođaj: kolače, cvjetne ukrase, tortu, glazbene instrumente za tamburaše, puricu i odojka.  


Prostor u polivalentu bio je ukrašen domaćim ručnim radovima, jedan je dio predstavljao crkvu, a tu je bio i svećenik koji je obavio obred.  Čitav ceremonijal obavio se prema prigorskim običajima uz lažnu mladu, nošenje, prstenja, barjaktare  i veselje s plesom nakon svadbene večere koja je upotpunjena  pravom tenkom gibanicom, fritulama i krafnama jer ipak je danas fašnik! 


"Najvažniji dio ovog našeg vrtićkog veselja je radost na licima naše djece, njihova razigranost i uključenost u program koji se odvijao. Sve je bilo potpuno spontano iako dobro promišljeno i organizirano. Zajednički smo pjevali  i plesali s  maskiranom djecom i svi odrasli– ravnateljica, stručni tim, tajnik, računovodstveni djelatnici, osoblje kuhinje i praone", rekla nam je ravnateljica Branka Benčec.


Na kraju svi su plesali i veliki i mali, a tetama koje su glumile hižnog domačinu ili domačeg česnika odnosno Japicu, kako gdje se to sve zove, na originalnom prigorskom varijetetu kajkavskog, poruka da bi mogle puno više zaraditi po svadbama ili glumačkim družinama negoli u vrtiću. Srećom po ravnateljicu te vrsne tete kao i sve njihove kolegice nemaju za sada namjeru mijenjati posao. 


Potpisnik ovog teksta rijetko unosi emocije u njega, oni nastaju rutinski, zanatski, no ova priča se izdvaja i moram na kraju u prvom licu, što se obićno ne čini, napisati da sam zbog portal – pravila za što kraćim izvještajnim tekstovima mogao u tekst unijeti samo mali dijelić oduševljenja koje me obuzelo na najmlađem fašniku u Sesvetama, jer ovako kvalitetno, opsežno, vjerno do zadnjeg detalja s tako malom djecom odraditi program mogu samo najveći znalci predškolskog odgoja. Sve čestitke doista svima u vrtiću Šegrt Hlapić na iznimnom radu, ali i čuvanju tradicije od najmanjih nogu, ne samo ovaj put, nego uvijek, što nam je na koncu potvrdila i ravnateljica Benčec.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account