Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi - rezultat loš kao i odnos Grada prema Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.8.2018. 11:15:39
Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi - rezultat loš kao i odnos Grada prema Sesvetama

Foto: Sesvete danas, arhiva

Na ljetnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pristupilo tek 32 darivatelja.



Na jučerašnju akciju odazvalo se trideset dvoje darivatelja od kojih je prikupljeno 28 doza krvi, a četvoro je zbog zdravstvenih razloga odbijeno.  


Akcija usred ljeta očekivano daje najslabije rezultate u godini, pa je tako bilo i ovaj put.  


O razlozima slabih rezultata davalaštva krvi  u Sesvetama već smo više puta pisali, a svakako treba ponoviti one, po nama, najznačajnije kao što su nepostojanje sesvetske organizacije Crvenog križa (negdašnji sesvetski Crveni križ utopljen je u zagrebačku Gradsku organizaciju), sustavna nebriga zagrebačkog Crvenog križa za razvoj davalaštva krvi posebice na području Sesveta koji je u glavama vodstva gradske organizacije zacijelo marginalno područje,  te slabi edukativni programi koji bi djelovali na osvještenje građanstva o tematici dobrovoljnog davalaštva krvi.


Sesvetski dobrovoljni davaoci krvi također nisu zadovoljni terminom održavanja akcija, no tu si vodstvo sesvetskog ogranka gradskog Crvenog križa ne može nimalo pomoći i nešto promijeniti, o čemu smo također već pisali, jer se sve dirigira iz Zagreba, bilo iz gradske organizacije, bilo iz Zavoda za transfuzijsku medicinu. 


Poneki darovatelji, na dosadašnjim akcijama požalili su nam se kako nema više onih druženja koje su nekada jednom godišnje bile organizirane za njih, a također ukinuti su i sportski susreti dobrovoljnih darovatelja krvi. Sve to dovodi do današnje slike takva kakva jest i koliko god se djelatnici sesvetskog dijela Crvenog križa trudili ju promijeniti ponajviše u suradnji s našim srednjoškolskim institucijama educirati srednjoškolce, ne mogu polučiti značajnije rezultate, jer je za njih potrebna potpuna reorganizacija postojećeg sustava.


Stoga će i nadalje pedesetak prikupljenih doza po akciji u Sesvetama smatrati se dobrim rezutatom, a što je u populaciji od devedesetak tisuća stanovništva vjerojatno najlošiji rezultat u državi.  Tek za primjer susjedni gradić Sv. I Zelina ima prosjek darivanja veći od 5 prikupljenih doza krvi na stotinu stanovnika godišnje.  Prema njemu Sesvete ima potencija godišnje prikupiti 5000 doza životno važne tekućine, a ne tek 250 do 300 doza što je sada slučaj.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account